Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fribrytare samlades till möte

Annons

En av dem som fått klä skott för jägarnas kritik är Rolf Brittas, verksamhetschef på jägareförbundet.

Vilka är dina åsikter om utträdet av Äppelbojägarna?

- Det är naturligtvis ett utslag av den frustration som uppstått hos jägare i ett vargrevir där en hund faktiskt blivit tagen av varg. Och att jägarna därför känner oro, säger Rolf Brittas.

Han ifrågasätter dock om utträdet är rätt sätt att agera.

- Med tanke på att det är riksdag och regering som fattar beslut om rovdjurspolitiken så riktas den här reaktionen åt fel håll. Det finns alltid en större chans att påverka och förändra genom att jobba i en större organisation. Jag tror att utträdet i praktiken motverkar sitt syfte.

Att utträdet ändå är ett uttryck för ett stort missnöje stod helt klart under mötet. Äppelbofolket anser att skogslänen med sin relativt stora vargtäthet får ta nackdelarna med rovdjur helt bortom proportion.

- Vore det samma vargtäthet i hela Sverige skulle det vara ett himla liv, ansåg en röst på mötet.

Misstankarna om att den grå ändå på något sätt är inplanterad ventilerades också. Det framfördes krav att förbundet borde agera för en fri jakt på varg under delar av året. Vidare väcktes den hypotetiska frågeställningen om vad som skulle hända om förbundet stödde en jägare som skjutit en varg illegalt.

- Vi kan på inget sätt stödja illegal avlivning av varg. Det skulle sänka vår trovärdighet och vårt anseende totalt och vi tappar vår möjlighet att överhuvudtaget kunna agera, anser Rolf Brittas.

Helt klart är att mötet i Sälas bystuga fyllde en funktion och borde få efterföljare.

- Alla åsikter måste ha en chans att komma fram och för oss är det här en bra möjlighet att informera och bemöta en del uppgifter som missförståtts och feltolkats. Det är positivt att ha öppna dialoger och jag tycker ändå att mötet visade att vi i några frågor har en gemensam grundsyn, säger Rolf Brittas.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons