Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frias från misstanke

Annons

I måndags öppnade Leif Eriksson företagets sjunde begravningsbyrå, och det i Hedemora. Tidigare finns byråer i Säter, Smedjebacken, Ludvika, Grängesberg, Stora Skedvi och Kopparberg.

Företaget har i dag åtta anställda, varav en jurist.

Anledningen till ovanstående uttalande, beror på att det i något sammanhang framstått som om det funnits brister i företagets inbetalningar till fonder i samband med begravningar.

I veckan hade han besök av Christer Gustafsson från Sveriges Begravningsbyråers förbund, branschorgan för auktoriserade begravningsbyråer, som gjorde en stor revision av företaget på begäran av Eriksson.

I båda de fall som figurerat i media, där inbetalningen av pengar till fonder dröjde längre tid än normalt, finns rimliga förklaringar konstaterade Gustafsson.

Ett fel hittades vid revisionen. Det var pengar som betalats till en central fond i stället för en mindre lokal fond, men med likartat namn.

Betalning till fonder sker i klump den sista varje månad och inbetalning sker på Svensk kassaservice för att få ett riktigt kvitto på inbetalningarna. Men fonden får inte namnen på inbetalarna.

När någon betalar in pengar till en fond får denne ett kvitto och ett dubblettkvitto finns kvar hos byrån. Det finns även en datalista där varje inbetalning finns noterad, berättar Leif Eriksson.

- Detta med inbetalning till fonder vid begravningar är en stor och tidsödande verksamhet för begravningsbyråerna. För ett år sedan började Sveriges Begravningsbyråers förbund arbeta med att ta fram ett dataprogram för att underlätta hanteringen också göra avstämning. Datasystemet är nu klart och förbundet kommer att ge programmet utan kostnad till medlemmarna, säger Christer Gustafsson.

När en person avlider kommer besked till anhöriga om att pengar skänkts till en speciell fond, men inte hur mycket som skänkts. Det ska heller inte framgå, men uppgiften finns om varje givare och belopp hos begravningsbyrån.

Kontrollmöjligheten ökar ytterligare med nya dataprogrammet, men det är inte meningen att folk ska snoka i hur mycket enskilda personer skänkt till fonder i samband med begravning. Därför är relationen mellan givare, begravningsbyråer och mottagande fond viktig, framhåller Christer Gustafsson.

- Det skiljer även väldigt mycket mellan olika delar av landet när det gäller inbetalning till fonder i samband med begravningar, i vissa delar betalas i stort sett inget till fonder, i andra mycket pengar, berättar han.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons