Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friårsplatserna slut

Annons

Det starka intresset för friår håller i sig och precis som för 2005 är det främst kvinnor med anställning inom skola, vård och barnomsorg som vill ta en paus i arbetslivet.

Förra året var det 42 sökande till 20 friårsplatser i Leksand. I år har det hittills kommit in 63 ansökningar till 23 platser.

- Vi har beviljat 30 friårsansökningar från första januari, berättar Marie Olsson, chef för arbetsförmedlingen i Leksand och Rättvik.

- Många gäller för hela året, men några har även ansökt om kortare perioder. Därför räknar vi även med att kunna ge ett positivt besked till dem som ansökt att få börja den första februari och även den första mars, men sedan är det nog stopp, fortsätter Marie Olsson.

Precis som förra året ska friårs-vikarierna främst hämtas ur grupperna långtidsarbetslösa, invandrare och funktionshandikappade.

Går det bra att hitta vikarier?

- För det mesta går det bra. Finns ingen som passar i Leksand vänder vi oss till omkringliggande kommuner. När det gäller vikarier inom skola och barnomsorg är det oftast inga problem utan det finns redan namn föreslagna.

Vad händer sedan med friårsvikarierna - får de jobb?

- En del vikarier från förra perioden har fått in en fot på arbetsmarknaden. Det är ett bra sätt att via arbete visa vad man kan.

När det gäller arbetslösheten i Leksand så har den minskat något. I december låg den totala arbetslösheten i vår kommun på 5,6 procent mot 6,0 samma period året innan.

- En anledning till att vi har låg arbetslöshet i Leksand är hotellen i Tällberg där många är timanställda. Där skiljer det sig från Rättvik som har många säsongsanställda i stället, säger Marie Olsson.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons