Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friade 22-åringen får 275000 i skadestånd

Annons

"Omständigheterna är sådana att ersättningen bör bestämmas till ett högre belopp än normalt", skriver justitiekanslern i sitt beslut.

Efter det att 22-åringen den 1 juli förra året friats av Svea hovrätt från delaktighet i mordet på Joe Niyomwat för snart två år sedan begärde han via sitt ombud Per Borgblad 1480000 kronor i skadestånd av staten.

- Min klient har suttit häktad i 14 månader med restriktioner och han har blivit uthängd i media, även med namn. Vi yrkar att JK beslutar om att betala ut ett betydande belopp, sade Per Borgblad i somras.

I början av november avstyrkte åklagaren skadestånd i ett yttrande till justitiekanslern med motiveringen att 22-åringen försvårat utredningen och medverkat till det långa frihetsberövandet genom sitt eget beteende.

Efter prövning av omständigheterna i fallet kom i går justitiekanslerns beslut.

22-åringen får 275000 kronor i ersättning för lidande och 6300 kronor för ombudskostnader.

"Det belopp som begärts är väsentligt högre än som normalt utgår vid frihetsberövanden av motsvarande längd", konstaterar JK.

"I detta fall har frihetsberövandet, som varade drygt 14 månader, föranletts av allvarliga brottsmisstankar. Det står också klart att det mediala intresset varit betydande och att 22-åringen i något fall också har namngetts. Omständigheterna kring frihetsberövandet är mot bakgrund av det anförda sådana att ersättningen för lidande bör bestämmas till ett högre belopp än som normalt utgår vid frihetsberövanden av aktuell längd. Det kan dock inte komma i fråga att ge ut en ersättning som kommer i närheten av det yrkade beloppet".

Per Borgblad hade i går inte fått justitiekanslerns beslut och ville därför inte uttala sig.

Mer läsning

Annons