Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friad från våldtäkt efter sju år

Annons

En 45-årig man som suttit inlåst i sju år, dömd för grov våldtäkt på en åttaårig flicka, har frigetts sedan en läkare ändrat sitt vittnesmål.

Det var 2000 som mannen greps misstänkt för grov våldtäkt mot den då åttaåriga flickan.

Mot sitt nekande dömdes mannen till sluten psykiatrisk vård.

I samband med att flickan för två år sedan fick sin menstruation uppstod komplikationer med blödningen. Av en slump undersöktes hon av samma läkare som tidigare vittnat om hennes ärr.

Det visade sig att flickan hade en mycket ovanlig missbildning i underlivet _ en avvikelse som gör att hon inte kan genomföra samlag.

Med de nya uppgifterna ansökte åklagaren om resning och en ny rättegång inleddes. Tingsrätten valde att återigen fälla mannen för grov våldtäkt. Domen överklagades till Svea hovrätt som den 28 juni upphävde tingsrättens dom. I samband med att rättegången avslutades i mitten på juni beslutade hovrätten att 45-åringen omedelbart skulle försättas på fri fot.

När domen vunnit laga kraft tänker Mikael Nilsson driva frågan om ett skadestånd.

Joy Rahman dömdes 1994 till livstids fängelse för mord. Sedan Högsta domstolen beviljat honom resning friades han av hovrätten i maj 2002. Rahman fick totalt 9,5 miljoner kronor i skadestånd och cirka 1,2 miljoner för förlorad arbetsförtjänst.

Åklagaren i målet, Frieda Gummesson, ville på lördagskvällen inte lämna några kommentarer.

TT

Mer läsning

Annons