Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fri tid, Lars!

Annons

- Jag har haft Faluns kanske mest intressanta arbete. Jag har levt med jobbet dag som natt, det är klart jag kommer att sakna "pulsen" i att få arbeta med fritidsfrågor. För mig har jobbet handlat om en livsstil.

- Visst har det blåst snålt ibland, fritidsfrågor engagerar många människor. Det har inte varit lätt att tillfredställa alla behov som finns i kommunen.

- Men det har varit ett stimulerande arbete att leda utvecklingen av fritidsverksamheten, säger Lars Runsvik.

Runsvik har många strängar på sin lyra, han började sin yrkesbana vid flygvapnet. Under en kort period arbetade han inom NTO-rörelsen.

Men det är inom

idrottsrörelsen som Runsvik lagt ner hela sin själ, skidor och orientering är hans stora passion.

- Jag är uppväxt med skidor från barndomen i Norrland. Jag var en skaplig åkare som junior. Det blev några DM-tecken, säger Runsvik, som åkt elva Vasalopp och sprungit lika många 5-dagars orienteringar.

Skidsporten och framför allt Svenska skidspelen har följt Runsvik genom alla år. Att få sätta punkt med ett skidspel känns förstås speciellt.

- Jag fanns på plats som publik på det första Svenska skidspelen i Sundsvall 1947. Och i Falun har jag förstås inte missat ett enda skidspel.

Runsvik kan idrotten i Dalarna. Han har varit utbildare inom Dalaidrotten i över 30 år, varit ordförande för Dalarnas idrottsförbund och sekreterare i Dalarnas skidförbund under Gunde-epoken.

Men det är som fritidschef som Runsvik gjort sig mest känd. I 30 år har han varit med och styrt fritidsverksamheten i kommunen.

Det började januari 1971, då Runsvik fick anställning på fritidsförvaltningen. Under de första åren var han "hjälpgumma" åt dåvarande fritidschefen Olle Johansson.

- Det var intressant att på nära håll kunna följa utvecklingen av uppbyggnaden av Lugnet, säger han.

I december 1972, när sporthallen skulle invigas, var Runsvik publikvärd.

- Det var en stor dag, det kom över 5 000 Falubor och tittade på anläggningen. Det var en dag man aldrig glömmer, säger han.

I nästan tio år har Runsvik varit fritidschef, sedan dess har han basat för fritidsverksamheten i kommunen.

Runsvik är förstås nöjd med Lugnetanläggningens tillkomst, som är navet i idrottslivet i kommunen.

- Jag är stolt över helheten. I sporthallens spår kom så mycket annat: badet, tennis- och friidrottshall, hockey- och bandyplan, camping, stugby, högskola, hotell och nu senast en innebandyhall.

Men allt är inte bara positivt, det finns kommuninvånare, framför allt från byarna runt Falun, som tycker att det satsas alldeles för mycket på Lugnet.

- Det finns en "hatkärlek" till Lugnet. När Falubor får främmande åker man gärna och visar upp Lugnet. Det finns en stolthet, även bland belackarna, menar Runsvik.

Men fritidsverksamheten handlar inte bara om Lugnet, det finns mer som avgående fritidschefen är nöjd med.

- Kopparvallen har haft en positiv utveckling genom åren - i dag är "Koppis" en förträfflig anläggning för fotboll, med konstgräsplan, en huvudarena och träningsplaner.

Runsvik var även med om anskaffande av den första Slussbruden, Lisskulla 1 på Runn, som blev startskottet för passagerartrafik.

- Även ridsporten har utvecklats i kommunen genom åren. Ridanläggningen i Bjursås är ett lysande exempel på att det går att skapa en anläggning med stor ideell insats, förklarar Runsvik.

Ett större engagemang från föreningslivet har blivit allt vanligare under de senare åren på grund av att fritidsverksamhetens budget minskar.

- Vi har tappat närmare 20 miljoner från slutet av 80-talet, det är klart att det märks. Och det kommer att bli fortsatt besparing.

- Vi har inte lagt ner en enda fritidsgård, men däremot gjort vissa omprioriteringar under mina år. Nu är det också klart att Ungdomens hus ska byggas i Komvux-lokaler, det känns skönt för en avgående fritidschef.

Har du gjort någonting du ångrar?

- Det finns säkert saker man kunde gjort annorlunda, ibland måste man fatta snabba beslut, ett sådant var på Kopparvallen när träningsplanerna kom till. Det fanns inga pengar, men jag sade okej ändå, det blev ju ett lyckat resultat, så lite gambling ingår i det här jobbet.

Finns det något mer på önskelistan innan du städar skrivbordet och lämnar jobbet som fritidschef:

- Att utvecklingen på Lugnet fortsätter. Det är ju klart med hjälp av EU-pengar att det ska byggas en bergbana, en ny infart till Lugnet och så blir det en ny entré till sporthallen. Dessutom är en utbyggnad av Nautilus- gymet på gång.

- Fasaden på sporthallen är också ett arbete som måste åtgärdas med det snaraste, det handlar om en kostnad på en miljon kronor, säger Runsvik.

Du hade ju en dröm att skapa Idrottens hus på Lugnet, hur blir det med det när du lämnar chefsstolen?

- Jag hoppas fortfarande på Idrottens hus, där olika specialförbund kan samlas under samma tak. Jag har fortfarande ritningarna kvar i skrivbordslådan, så jag hoppas att det blir av. Jag ska i alla fall kämpa på från läktarplats.

Vad ska du göra som pensionär?

- Oj, jag har hur mycket som helst på listan, huset på Varggården behöver ses till både här och där, liksom sommarhuset i Sundsvall. Vi har också en jaktstuga i norr som behöver skötas om.

- Jakt är ett stort intresse, dessutom kanske det blir lite mer tid över i skidspåren och att leta skärmar i skogen. Dessutom har jag lite annat på gång, som berör idrotten, säger avgående fritidschef Lars Runsvik, hemlighetsfullt.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons