Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fremling svårt sjuk

Annons

- Jag har haft samtal med vår gruppledare i riksdagen, Bo Könberg, som tyckte att det naturliga var att jag skulle fortsätta så mycket jag orkar. Sedan får vi väl se vad som händer. Blir jag helt utslagen, kan jag förstås inte fortsätta, berättar Fremling, som inte har något emot att öppet berätta om sin sjukdom.

- Nej, det kan ju vara bra att alla vet hur det ligger till. Det är inget som jag håller hemligt.

Det var den 20 juli som han fick det hemska beskedet om att han hade cancer. Så sent som den 16 juli hade han deltagit i riksdagens EU-nämnd.

- Det kom överraskande och var förstås ett mycket tungt besked att få. Det visade sig att jag hade cancer i bukspottkörteln och levern. Dessutom hittade man några ytterligare tumörer. Det är bukspottkörteln som man intresserar sig för i första hand. Jag har också tvingats lära mig att använda insulinsprutor, berättar Lennart.

Enligt den information som Lennart fått är det vanligt att man får cellgiftsbehandling var tredje vecka. Då mår man dåligt första veckan, är infektionskänslig andra veckan och fungerar bra den tredje.

I riksdagen fungerar det så att man tar in ersättare månadsvis, berättar Fremling. Om det skulle bli aktuellt är det Veronika Hedenmark från Falun som står som första ersättare.

- Jag har bara genomgått en första behandling, så det är svårt att veta hur jag kommer att påverkas. Det har tagit tid att identifiera vilken tumörsort det rör sig om, men nu vet man det. Det är en speciell institution i Upp-sala som sysslar med den sorten. Men resultatet är så färskt, så dit har jag inte varit ännu.

Lennart Fremling är 58 år och har varit riksdagsledamot sedan 1991, med uppehåll för mandatperioden 1998-2002.

Han är ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, samt suppleant i trafikutskottet och EU-nämnden.

Riksdagen öppnar igen den 14 september.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons