Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frelins har stängt

Annons

Frelins har varit i Bo Anderssons ägo i fem år. I vintras var det stängt, men veckan efter påsk öppnade det igen. Nu är det dock slutfikat för ett tag framöver då Bo Andersson stänger Frelins idag, måndag. Han går samtidigt ut med en kungörelse om varför han tagit detta beslut. Orsak: Orsayrans, socialnämndens och kommunens fientliga inställning till verksamheten.

I sommar har tidningen rapporterat om oklarheter gällande Frelins utskänkningtillstånd. Socialförvaltningen hävdade att det var ett vilande tillstånd som inte aktiverats, medan Bo Andersson hävdade att det hade aktiverats redan i februari i år genom en muntlig överenskommelse med en tjänsteman.

Det är dock inte första gången Andersson varit oense med kommunen eller Orsayran. Han säger sig ha varit motarbetad under hela tiden han bedrivit sin verksamhet. I fallet Orsayran har han under tidigare år valt att inte betala medlemsavgiften för krögare i Orsa, vilket varit mycket omdiskuterat. I år har dock hans bolag Orsa Restaurang AB, där även Macken ingår, betalat de 1 250 kronor som det kostar. De pengarna vill han nu ha tillbaka sedan han upplever att ledande personer för Orsayran smutskastat honom och hans verksamhet.

Bo Andersson säger till tidningen att han inte vill stänga Frelins, men att han måste.

-Jag driver en verksamhet under vissa normer. Finns inte de normerna så får jag lov att rätta mig efter verkligheten.

Han tänker inte sälja Frelins utan ha verksamheten vilande. Istället flyttas all verksamhet över till Macken. Av de tre anställda vid Frelins följer två med till Macken. En blir uppsagd.

-En sak är dock säker, jag kommer att öpnna igen nästa sommar, säger Bo Andersson.

Sommarens sista fika vid Frelins avnjöts således under söndagen. På uteserveringen sitter fikaeliten och pratar. De har suttit där i stort sett varje dag i sommar och har så gjort sedan många år tillbaka.

Undertecknad slår sig ner för en pratstund med de herrar som samlats denna eftermiddag. De berättar att de vanligtvis är fler, sisådär en 15-16 stycken, som samlas varje dag vid tvåtiden på eftermiddagen. De är inte glada över att deras samlingsplats kommer att hålla stängt.

-Frelins har alltid varit en samlingspunkt. Det är tråkigt att det blivit så här för det slår undan benen på många, säger Karl-Åke Asph, fikaveteran.

Nyöppningen av Frelins i våras kommer de ihåg med glädje och de är överens om att det aldrig varit så gott fikabröd där, sedan Jessica Klockar och Kristin Larsson, som driver verksamheten, tagit över.

Herrarna pratar en stund om varför Frelins stänger igen. De diskuterar fram och tillbaka, så som de gör med allt, och verkar i alla fall vara överens om en sak; "det är inte ens fel att flera träter".

Någon måste åka hem, en annan tillkommer, så är ruljansen. Samtalsämnena varierar oerhört. De skvallrar, pratar gamla minnen, tittar på folk och pratar om både levande och döda. Ibland blir de lite osams i diskussionerna men så tar en ny form och då är det snabbt glömt.

Var de ska fika i höst och vinter tills Frelins öppnar igen är ett hett samtalsämne denna söndagseftermiddag. Kanske blir det Macken eller Café Ett. De resonerar om de kanske ska ta med sig eget kaffe och stolar och slå sig ner vid Frelins ändå. Hur Frelins fikaelit ska klara vinterhalvåret återstår att se.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons