Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredssoldat död i somaliska strider

Annons

Granater faller över Mogadishu och en ugandisk fredssoldat har dödats i striderna mellan etiopisk militär och lokala miliser. Våldet är det värsta i Somalias huvudstad på 15 år och tusentals civila flyr.

Ugandas armé meddelade att en av dess soldater dödats och fem skadats när granater slog ned i presidentpalatset. Det är det första dödsfallet som drabbat den afrikanska fredsstyrka som har skickats till Somalia.

Styrkans uppgift är att stävja kaoset som uppstod när Etiopiens armé invaderade landet och drev bort den dominerande islamiska milisen, som vuxit fram kring religiösa sharia-domstolar.

Tanken är att fredsstyrkan ska växa till 8|000 man med truppbidrag även från Burundi, Malawi, Ghana och Nigeria, men de upptrappade striderna har fått flera länder att tveka.

De senaste striderna blossade upp i slutet av förra veckan, då en bräcklig vapenvila mellan den etiopiska armén och Mogadishus dominerande klan, Hawiye, kollapsade. På söndagen vädjade klanens äldste om eldupphör för att låta civila fly stridsområdet.

"Vi vädjar till båda sidor att sluta skjuta", hette det i uttalandet från klanäldste.

Hur många offer som de senaste dagarnas gatustrider har krävt kan ingen ännu säga med säkerhet, men enligt vittnen och sjukhuskällor handlar det om minst 70 döda.

Etiopiens armé invaderade Somalia i slutet av förra året och hjälpte den svaga interimsregeringen att störta islamiströrelsen, som flydde hals över huvud från Mogadishu. På senare tid har dock islamisterna återvänt till huvudstaden och utför gerillaangrepp mot etiopierna.

TT

Mer läsning

Annons