Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredspriset till Astrid

Annons

Det är med stort vemod som jag nås av nyheten om Astrid Lindgrens bortgång, hon efterlämnar stor saknad och ett svårfyllt tomrum.

Med värme tänker jag tillbaka på barndomens sagostunder då min far läste högt ur Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta och alla de andra mästerverken. Astrid Lindgren fick aldrig Nobelpriset i litteratur och kommer nu inte att få det heller.

X X X

Jag kan inte låta bli att undra hur Svenska Akademin har resonerat i alla dessa år då man förbisett en av Sveriges mest kända, och världens mest lästa författare.

I stället har priset ofta gått till någon utländsk författare, som säkerligen gjort sig förtjänt av utmärkelsen, men vars namn är helt okänt för gemene man i Sverige. Varför kunde man inte förära Astrid Lindgren detta pris?

Osökt får jag för mig att det hela är ytterligare ett bevis på det svenska jantelagstänkandet, "inte kan vi utse en av våra egna barnboksförfattare, vad ska folk i litteraturkretsar runt om i världen tänka då?" Enligt undertecknad borde Astrid Lindgren egentligen vara en kandidat till fredspriset, eftersom hennes böcker påverkat generation efter generations värderingar och moraluppfattning. Genom sina verk har Astrid Lindgren bidragit till en mer omtänksam och fredligare värld att leva i.

X X X

Tack Astrid Lindgren för alla underbara ögonblick i sagornas värld.

Viktor Adolphson, Falun

Mer läsning

Annons