Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredsgatan åter körbar

Annons

Ombyggnationen av Fredsgatan har pågått i ett par månader. Nu är gatuarbetet klart, det enda som återstår är att bygga ett trästaket, i gammal stil, kring kommunens parkeringsplats.

Fredsgatan är nu utformad som ett historiskt tidsdokument där asfalt möter kullersten som möter huggen gatsten. Bilden förstärks av lyktstolpar i gammalt snitt.

- När vi började arbetet med att bort ytskiktet upptäckte vi att på vissa delar av gatan låg den gamla kullerstenen kvar, säger stadsarkitekt Michael Bergman.

Efter samråd med gatutekniker Bernt Lennartsson beslutade Bergman att stenarna skulle återanvändas. Nu ligger det kullersten på den del av Fredsgatan som möter Stora torget.

Trottoaren på ena sidan är asfalterad så att även handikappade ska kunna ta sig fram.

- Min drömlösning var att lägga kullersten på hela gatan, men det kostar pengar, säger Bergman.

Han berömmer fastighetsägarna till Södran och köpmangården för att de dragit sitt strå till stacken för att bevara gatans historiska utformning. Södran har försetts med ett rött trästaket och Henrik Wigge renoverar hela köpmangården.

Att lägga gatsten kräver hantverksskicklighet, det har bland andra Birger Danielsson bidragit med.

Gertrud Hjelte (c), ordförande i serviceutskottet, klippte bandet vid invigningen. Det är hon som tagit fram de 450 000 kronor som gatbygget kostat.

- Vi har fått behålla en småstadsidyll där gammalt och nytt fått mötas, det är ett lyft för Hedemora, säger hon.

1980 skrev tidningens dåvarande medarbetare Artur Eriksson om Stora Torget och dess kullerstenar som sedermera byttes ut mot stenar av tuktad västkustgranit "...som lades i ett flertal olika konstnärliga mönster, vilka i sin tur övertäckts med den sterila asfalten, i takt med den tilltagande trafiken."

Något hopp om att den charmiga stenläggningen skulle komma tillbaka hade Artur Eriksson inte:

"Finns det månne nu någon stenlagd gata kvar i staden? Stensättarna Sandström, Andersson och Isaksson är för länge sedan borta, så det lär inte finnas någon som kan lägga sådana gator i våra dagar."

MATS NILSSON/ PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons