Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredriksbergs ungdomsbrandkår

Annons

Gruppen har utrustats med personliga kläder och utrustning, det mesta fanns redan på plats. Några saker har man kunna låna och det enda som behövts köpas in är nya handskar.

- Vi har börjar lite enkelt, i och med det har vi inte behövts så mycket. Räddningstjänsten i Ludvika och förvaltningen stödjer oss och om så behövs ställer de säkert upp med det vi behöver, säger brandmannen Peter Levin.

De sex tjejerna och lika många killar, har själva fått föreslå vad de vill lära sig. Utifrån deras intressen har personalen utformat utbildningen.

Till en början har de lärt sig grunderna i hjärt- och lungräddning. De har även diskuterat riskerna med alkohol under till exempel mopedkörning. Personalen kommer dock inte med pekpinnar utan vill att ungdomarna ska tänka själva.

Beroende på väder och årstid försöker man anpassa kursinnehållet. Innan jul använder många levande ljus, något som medför en ökning av bränder inomhus. Naturligt blev därför att lägga in brandsläckningen och dess problem nu i december.

Vid denna vinterkurskväll fick de först en kort teoretisk genomgång av kvällen övningar. Färdigombytta och rustade fick de sedan kort några instruktioner och uppgiften var, släck branden!

Gruppen satte genast i gång att plocka fram slangar, munstycken och grenrör. Lågmält, effektivt och med snabba rörelse rullades slangar ut. Allt kopplades sedan samman till ett fungerande släckningssystem. Kursledaren Peter övervakade men grep bara in när ungdomarna inte klarade av det själva.

Problemen som uppstod under övningen berodde på frusen utrustning, vilket de unga brandmännen nu fick se, uppleva och åtgärda praktiskt.

Nästa övningsuppgift var att i handling utföra de livräddande första stegen som måste tas vid en olycksplats.

Detta har gruppen tidigare pratat om men nu var det dags testa kunskaperna rent praktiskt. Sex olika moment måste de gå igenom under räddningsaktionen. En "skadad" skoterförare (brandman Håkan Berqvist) låg i snön. Koncentrerat och i samarbete kom ungdomarna ihåg att utföra alla livräddande momenten och räddade därmed livet på den "skadade" skoterföraren.

På frågan om varför de valt att vara med i denna ungdomsverksamhet svarade alla att de tyckte det var kul.

- Jag tycker det är kul att kunna hjälpa andra människor, det roligaste hittills har varit sjukvårdsutbildningen. Jag tror nog att jag kommer att satsa på att bli brandman (kvinna), bara jag kommer in, när jag blir stor, berättar Johanna Bergqvist.

Även Anna Kvarnström tänker nog utbilda sig till något inom räddningstjänsten när hon blir äldre. Men Nina Haglind har inte riktigt bestämt sig ännu. Utbildningen tycker hon dock är väldigt rolig och lärorik.

Joakim Jansson tycker att släcka bränder och rökdykning har varit det mest spännande under kursen.

De övriga killarna, Tim Levin, Zebbe Johansson, Ekasit Praditcha höll med om att det var först och främst för att det var kul och spännande som de valt att vara med.

Drömmen är att de senare under utbildningen ska få åka till Ludvika och där få vara med vid en större brandövning.

Det kommer nog inte att bli några problem tror kursledaren, bara intresset finns kvar hos ungdomarna.

Kvällen avslutades med en kort teoretisk genomgång av beteckningar på farliga ämnen. Trots den sena timmen och frusna fötter svarade ungdomarna piggt och kunnigt på frågorna.

Det enda som saknades var något stärkande och värmande, bullar och choklad längtade de efter.

Detta kanske ortens företag eller några privatpersoner kan stödja gruppen med så att de orkar fortsätta och förhoppningsvis i framtiden ingå i den lokala räddningstjänsten.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons