Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredriksbergs framtid diskuterades

Annons

- Efter ett verksamhetsmöte strax efter att tvätten lagt ner, sa en av föräldrarna att det då fanns många "negativa vibbar" på orten. Då insåg vi att ett sådant här möte i positiv anda behövdes, inledde Lars-Erik Bång kvällen.

Han fortsatte sitt inledningsanförande med att belysa förskolans och skolans betydelse för en positiv samhällsutveckling bygden.

Rektorn lämnade sedan över ordet till Lennart Myhrman, VBU-chef, som informerade om de framtida planerna på ett antal högre utbildningar och ett planerat EKO-centrum i Fredriksberg.

Susanne Andersson, projektledare för Säfsenskogarna berättade om vad som hänt sedan projektstarten 2000.

- På gång är nu inom den närmsta framtiden att utveckla utställningen i "pörtet", utställningscentrat här i Fredriksberg. Dessutom kommer några ungdomar att få feriejobb som guider under sommaren.

Efter en kort fikapaus tog kvällens huvudtalare, Per-Erik Granström till orda.

- En av trenderna i dag är att folk flyttar, både till storstäderna men det finns även en viss grupp som söker sig bort från storstan. Här i Dalarna behöver vi se till att trenden vänder så att folk börjar pendla till Dalarna från Mälarområdet, sa riksdagsman Granström.

Granström uppmanade mötesdeltagarna att engagera sig i frågan om sanering av fabriksområdet och kastade till slut fram ett idé om att där bygga en golfbana. Han informerade också om kommunens köp av tvätterilokalen och att där nu fanns möjlighet för den idérike att etablera sig.

- Det viktiga är att skapa en stämning. Tankesättet bör vara om man gör en massa själv får vi den hjälp vi behöver, ansåg Granström.

Under den korta frågestunden gav åhörarna några förslag på vad som kan utveckla bygden. En uppsnyggning av infarten från Filipstadsvägen, bättre bostäder för att locka hit folk och marknadsföring via internet var några av förslagen.

Sist ut var Sören Finnström, representant för den lokala s-föreningen, som berättade att det nu var Fredriksbergs "tur" att få pengar till uppsnyggning av ortens centrum. Ungefär 300 000 finns föreslaget i den kommunala budgeten, men hur stor den slutliga summan blir är inte klart.

Till slut uppmanade Lars-Erik Bång mötesdeltagarna att engagera sig och skapa en samordnande förening för alla olika föreningarna och projekten som gemensamt arbetar för att bevara och utveckla bygden.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons