Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredriks spätta föll domarna i smaken

Annons

För ett par veckor sedan stod det klart att Fredrik Remes hade gått till final, som en av åtta finalister. Inför tävlingen och finalen som avgjordes i samband med en stor mässa i Göteborg, var han hemma i Smedjebacken och tränade på sitt tävlingsbidrag.

Klart var att huvudingrediensen skulle vara rödspättafilé och sedan var det upp till de tävlande vad som mer skulle ingå.

Det recept som slutligen Fredrik Remes fastnade för var en basilikafylld rödspätta och till den lagade han persiljerotspuré, rostade karljohansvampar, friterade sardeller och slutligen en smörad bouillabaise.

En anrättning som föll domarna i smaken och dessutom fick Fredrik Remes beröm för sitt sätt att jobba i köket och han var dessutom mycket noga med hygienen.

- De poängterade att mitt sätt att laga mat var nytänkande, lite fräckt, berättar Fredrik.

Han fick totalt 364 poäng i tävlingen och det räckte till seger, närmaste konkurrent fick cirka 350 poäng.

Förutom en rad priser i samband med tävlingen väntar tre dagars praktik i köket på Operakällaren.

- Det ska självklart bli mycket spännande, säger Remes.

Han fick dessutom ett erbjudande från Leif Mannerström, restaurang Sjömagasinet i Göteborg, om att komma dit och praktisera.

- Inför framtiden har detta naturligtvis varit mycket positivt, jag har fått oerhört mycket kontakter, konstaterar Fredrik Remes.

Hans mentor under flera år har varit Petri Karhukorpi, Barken konferens, och han säger att det känns nästan som han vunnit själv.

- Jag blev visserligen årets kock i Finland 1993, men detta berör mig på ett helt annat sätt, säger Karhukorpi.

Han känner stor glädje för att Fredrik Remes vunnit och är samtidigt lite stolt.

- Han är en kille som vet vad han vill och satsar också stenhårt på att nå sina mål, och detta öppnar naturligtvis en massa dörrar för honom, säger Karhukorpi.

Fredrik Remes har detta läsår kvar på sin utbildning vid Smedenskolan och därefter kommer han att ge sig ut och skaffa fler erfarenheter.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons