Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik gick ner 34 kilo

Annons

Det tog en rätt lång stund för Fredrik Jernström från Bäsna att fatta att det var just han som vunnit viktväktarnas riksfinal, på Hälsomässan i Älvsjö, på lördagseftermiddagen.

En efter en fick finalisterna inta scenen och inför en fullspäckad lokal berätta om hur de kände sig efter att ha blivit kvitt sin övervikt och framför allt ändrat sin livsstil.

Bakom dem hängde en bild i kolossalformat som tagits innan de bestämt sig för att bli viktväktare. En jury på tre personer utsåg sedan en manlig och en kvinnlig vinnare där inte enbart största viktminskningen utan också utstrålningen och förmåg-an att inspirera andra bedömdes.

Fredrik, som gått ner 34,2 kilo från 121,2 till 87 på ett par år, har varit med i viktväktargruppen i Borlänge. Hans konsulent Annika Bergsten, vilken valt ut Fredrik, var minst lika glad efter segern.

- Fredrik har varit en exemplarisk elev. Han har kommit nästan varje vecka trots oregelbundna arbetstider. Han har stannat kvar på lektionerna och sugit åt sig av vad som sagts, berättar Annika efter tävlingen.

Fredrik, som bott i Märsta och Odensala flyttade som 14-åring med familjen till Falun. Det var 1981. 1990 flyttade han till Borlänge för att slippa nattliga bil-färder hem. Han hade då utbildat sig till lokförare. Sedan sommaren 2003 bor han med sin familj i Bäsna.

Han kommer från en familj där fest förknippats med god mat och var det inte fest så blev det så gen-om att man lagade lite god mat.

- Jag är skyldig Annika ett stort tack. Hon har aldrig varit för- dömande men ändå har det varit en hållhake att komma dit och se henne i ögonen. Trots att jag har svårt för gruppmentaliteten har jag trivts.

Man träffas och slänger käft, det är ungefär som att gå till en bridgeklubb är Fredriks omdöme.

- Min målsättning var att vinna regionfinalen och att få komma till Stockholm och en helg på hotell med min fru Maria. Men att vinna blev ju ytterligare grädde på moset, säger Fredrik.

Hans eget tips på segrare var annorlunda.

- Jag var övertygad om att det inte var jag som skulle vinna. Jag trodde på Stefan från Mariefred som gått ner över 50 kg, eller Niclas från Drottningholm som blivit av med sin värk, säger Fred-rik, fortfarande omtumlad efter att juryn utsett just honom.

Någon asket är inte Fredrik utan unnar sig en pizza eller hamburgare, vilket han fortfar-ande har längtan efter, varannan vecka. Det gäller att ha sunt förnuft och planera.

Varje år korar alltså Viktväkt-arna en man och en kvinna. Årets kvinnliga vinnare blev Tina Johansson från Mölnlycke som gått ned 29,2 kilo från 93,2 till 64 och dessutom fått sina värden betydligt förbättrade, hon är nämligen diabetiker.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons