Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredlöshet födde konst

Annons

De elva elever som går sista året på gymnasiets bild- och formprogram har utställning på Ungdomens hus denna vecka. Det svarta rummet används annars mest till spelningar och dans, men fungerar även bra som utställningslokal.

Temat för utställningen sammanfattas i rubriken Fredlös. Det började med en diskussion i klassen kring en ung kvinna som blev sexuellt utnyttjad efter ett krogbesök. Efter det har eleverna använt vårterminen till att utveckla egna bilder kring temat. Här finns tecknat, målat, gjutet och animerat, om allt från anorektiska kroppar till flickor med gloria som visar sig ha svans under kjolen.

Ränderna på Nina Edlings bilder handlar om de som talar och de som är tysta, och om hur mycket plats de tar.

- Att vara blyg och tyst är inte lätt i dagens samhälle. Jag tycker det är fel att naturliga egenskaper stämplas som dåliga. Som tyst känner jag mig utsatt, säger Nina som känner att blyga människor ofta tillskrivs egenskaper som de inte har.

Clara Flygare plockar fram några flådda fårskallar ur frysen och hänger upp dem i ståltrådar. Stora mörka skepnader gör installationen hotfull, de är schackbrädets bönder, alltså de vanliga människorna.

Som vegan känner sig Clara ibland ensam och utsatt, men hon tycker sig ha gjort rätt val, som djurindustrin ser ut i dag.

- Man blir fredlös när man bryter mot normerna. Till en början tänkte jag använda mer kött i installationen, men jag vill inte konsumera mer i onödan. De här skallarna är sådant som ändå blir över på slakterier, säger hon.

Fotnot: Valla, Ungdomens hus, ligger på Kristinegatan 3. Utställningen pågår denna vecka tisdag till fredag mellan kl 17 och 20, samt lördag och söndag mellan klockan 12 och 15.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons