Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredliga tongångar i kyrkan

Annons

Konserten gav de 50-tal åhörarna tillfälle att fundera över hur det kommer sig att världen ser ut som den gör.

Varför en man i Göteborg skjuter ihjäl sin hustru, varför islamiska extremister flyger sönder två torn i New York, varför konflikterna på Balkanhalvön fortsätter och varför 338 människor dödas av terrorister i ett gisslandrama i Beslan.

Organisten Johannes Landgren och saxofonisten Håkan Lewin har sett dyningarna av alltihop. På sina världsomfattande turnéer har de ställt sig frågan: Vad kan vi göra för att minska våldet? Nu har de grundat musikföreningen Music against violence. Under sin pågående resa genom Sverige spelar de låtar som kommit till i kampen för den lilla människan. Särskilt en berömd jazzmusiker får stå i fokus.

-Duke Ellington jobbade mycket med Martin Luther King, berättar Håkan Lewin halvvägs in i konserten i Ulrika kyrka.

- De delade en vilja att skapa rättvisa mellan svarta och vita.

- Vi har redan spelat två låtar av honom men här kommer en till, som Alice Babs brukade sjunga.

När tonerna av piporgeln och saxofonen i Duke Ellingtons Come sunday tystnat, applåderar publiken stillsamt. Redan efter första stycket ItÕs freedom tog någon initiativet att visa Göteborgsduon sin uppskattning, trots att man normalt inte brukar klappa i kyrkan.

- Tack, säger Håkan Lewin och berättar vidare:

- Jag och Johannes har kamperat ihop i åtta år nu och det blir fortfarande mycket Duke Ellington. Men vi vill gärna uppmärksamma några andra sånger också. Till exempel HeÕs got the whole world in his hand, vars titel väl borde ha ett frågetecken efter sig.

Åter igen fylls kyrkan av musik och åter igen sluter publiken ögonen - förhoppningsvis för att ägna de våldsdrabbade i världen en tanke eller två. Orgeln skär genom sommarkvällen och saxofonen ylar klagande. Inga instrument kan väl så bra som dessa två gestalta lidandet?

Men det var inte bara vemodigt stillsamt under gårdagens konsert. Det svänger också.

- Skönt att saxofonen inte längre anses för kontroversiell för kyrkan, säger Johannes Landgren.

Publiken verkar instämma.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons