Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fräsverkstad planeras i Östansbofabriken

Annons

Vid årsskiftet upphör Siemens turbinskovelfabrik i Östansbo i Ludvika och fräsverkstadens produktion flyttas till Finspång, Tyskland, Tjeckien och Ungern.

Kvar i Ludvika finns i sämsta fall 120 arbetslösa och en toppmodern maskinverkstadsbyggnad.

- Vi har nu tillsammans med den lokala ledningen och de anställdas representanter börjat lägga upp ett arbete för att komma vidare. Man ska hålla i minnet att personalstyrkan i Siemens fabrik är mycket kompetent på tjänstemannasidan men framför allt på verkstadssidan.

- Det finns ett kunnande och en hel massa idéer vad man skulle kunna producera i en framtida fräsverkstad, säger kommunalrådet Roger Stål (s).

- Har man personal och en bra lokal så finns ju ett par förutsättningar uppfyllda att starta något nytt efter Siemens. Vi ska nu gå vidare och diskutera med företag i branschen och kommunens näringslivsenhet tittar på nyetableringsmöjligheter.

- Turbinskovelmarknaden har den lokala företagsledningen tidigare bearbetat men där sa Siemens nej, så vi måste nu titta på en bredare inriktning. Kommunens roll är att samordna insatserna och bereda mark för regionalpolitiska medel, säger Stål.

Stål är nöjd med de diskussioner som förts med personalen, men att från denna inledande dialog till att rädda en hel fabrik är steget ännu långt...

- Siemens produktion finns kvar året ut så att det handlar om hitta något efter denna tid. Siemens har ännu inte sagt vad de vill göra av lokalen, men från kommunens sida har vi inget intresse att ta över som ägare. Lokalerna finns, så även om vi fick dem för en krona så är inte det i kommunens intresse, säger Stål, som tycker att det är bra att Siemens står som ägare av fabrikslokalen för det räknar kommunen med kommer att bidra till att Siemens om inte av annat än ekonomiska skäl kommer att medverka till att hitta en ny verksamhet att fylla lokalerna med.

Kommunen bedömer att en fräsverkstad skulle kunna bli en viktig del i att behålla en hög och bred kompetens inom verkstadsindustrin i Västerbergslagen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons