Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fräs Lars ville ha ett gult hus

Annons

Dataingenjören Thomas Jonsson kommer in i portlidret på Fräsgården. Gräset är fuktigt efter regnet. Thomas bor i Schweiz men är född i Leksand och han har planer på att flytta tillbaka till Sverige.

I sockendräkt och med saxen i handen kommer Astrid Hagberg. Hon är liten och nätt och ansiktet strålar av mjukhet.

- Jag har klippt rosorna. De såg så fula ut.

Hon berättar att Fräs Lars Larsson lät måla parstugan gul på 1800-talet. Han hade nämligen varit i Mälardalen och sett gula hus.

- De flesta husen på den tiden var gråa. Han var rik och ville vara lite finare än de andra. En gång var Fräs Lars i Stockholm på en krog. Men ingen ville servera honom. Folk tyckte väl att han såg konstig ut i sin Leksandsdräkt. Då lade han upp 1 000 kronor på bordet, säger Astrid.

Astrid Hagberg är född i Ytterboda. Hon gick i folkskola och utbildade sig till barnskötare.

Men 1957 fick hon ett jobb i London som barnskötare. Och 1963 flyttade hon, med familjen som hon jobbade hos, till USA.

- Det var en spännande tid. Jag har serverat Prins Bertil och andra prominenta gäster och det blev en resa till Puerto Rico.

Astrid blev guide på Fräsgården av en slump. Men nu, 79 år gammal, tar hon"pension" från jobbet.

- Det har varit en mycket trevlig tid. Jag har träffat mycket folk och alla har varit snälla. Trädgården här har också varit till glädje. Tyvärr har besöken till Fräsgården minskat. Utbudet är stort i dag. Jag ska fortsätta att sköta om trädgården här så länge jag orkar. Och nu kommer jag att få mer tid för min egen trädgård, säger Astrid.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons