Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Franska staten köper Ludvikas konkurrent

Annons

Alstoms T&D har med en aggressiv prispolitik under våren fyllt sina verkstäder med mängder av order inom ABB Ludvikas teknikområden.

Areva har två dotterföretag, Cogema och Framatome ANP. Gruppen anses världsledande inom kärnkraft med kopplingar till telekommunikation och halvledarindustrin.

Arevagruppen har 50 000 anställda i 30 länder.

Areva och Siemens äger 66 respektive 34 procent i Framatome ANP, det gemensamma kärnkraftsbolag som Framatome och Siemens bildade 2001 med

14 000 anställda.

Franska Alstom som också håller på att sälja turbinskovelfabriken i Ludvika till Siemens har drabbats av en ny smäll på 51 miljoner euro i sina amerikanska tågbolag. Två chefer har fått sparken. Den amerikanska finansinspektionen SEC och underrättelsetjänsten FBI har inlett en undersökning av brottsmisstankarna.

ABB som i likhet med Alstom styrs av bankerna har lämnat in den efterfrågade asbestinformationen rörande två dotterbolag Lummus och Basic. Domaren Judith Fitzgerald sköt förra måndagen upp sitt beslut angående ABB:s asbestuppgörelse i avvaktan på ytterligare information.

När ABB får sin dom väntas ABB kunna sälja de divisioner som behövs för att räta upp ABB:s finanser.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons