Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frankrike: Sarkozy och Royal vidare

Annons

Borgerlige Nicolas Sarkozy och vänsterns Ségolène Royal går enligt vallokalsundersökningar vidare till andra omgången i franska presidentvalet. De har fått nära 30 respektive 26 procent av rösterna enligt de enkäter som presenteras i fransk tv.

Fransmännens intresse för årets val var mycket stort och redan tidigt i kväll stod det klart att tre fjärdedelar av de röstberättigade röstat.

Trea efter de två främsta kandidaterna, Sarkozy på bortåt 30 procent och Royal på 26 procent, kom enligt de första siffrorna Francois Bayrou med 18 procent av rösterna och fyra blev Jean-Marie Le Pen med 11 procent.

I vallokaler runtom i landet trängdes under dagen ovanligt många för att avlägga sina röster: Valdeltagandet låg på 84 procent, en av de högsta siffror som noterats i ett franskt val.

3,3 miljoner fler fransmän har skrivit in sig i röstlängden inför årets val jämfört med förra presidentvalet. Mobiliseringen tycks främst bero på två saker: valet 2002, då högerextremisten Jean-Marie Le Pen slog ut socialisternas kandidat Lionel Jospin i första valomgången och gick vidare till finalomröstningen mot Jacques Chirac. Förortsupploppen hösten 2005 har också mobiliserat medborgarna, inte minst i de berörda kommunerna.

Mohamed är en typisk förstagångsröstare _ trots att han haft möjlighet att rösta flera gånger tidigare är det inte förrän nu han registrerat sig.

Extremhögern _ för Mohamed är det lika mycket Le Pen som den konservative Sarkozy. Han har i stället lagt sin röst på "Ségolène", socialisternas kandidat, som har chansen att bli Frankrikes första kvinnliga president.

Även om Royal tycks ha många sympatisörer ute i förorterna är det ändå Nicolas Sarkozy som hittills lett i opinionsmätningarna, med Royal som tvåa.

TT

Mer läsning

Annons