Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från trumma till TV

Annons

Ulf har rötterna i Stockholm.

Men när Ulf var sju år gammal fick pappan jobb som ingenjör på bruket i Lilla Edet.

Där blev familjen i tio år, innan flyttlasset gick till Göteborg, där pappan fått jobb på Volvo.

- Men jag fick ett journalistiskt intresse redan i Lilla Edet, berättar Ulf. Jag gav ut en skoltidning och jag skrev sport i Lilla Edetposten.

Även musikintresset tog fart där. Ulf spelade trumma i en ungdomsmusikkår.

- Vi vandrade emellanåt på stan med fina uniformer. Jag minns att skärmmössan var så stor att jag fick lov att ha en hoprullad tidning i den för att den inte skulle ramla ner i ögonen, säger Ulf.

Han var också med i en trio som spelade jazz. "3 Beat-Nix" hette den och bestod av piano, bas och trummor.

- När vi kom till Göteborg såg jag en affisch, där man sökte medlemmar till en orkester. Det skulle bli ett tradjazzband, och jag anmälde mig. Saratoga Hot Six hette vi, och var husband på Creole Jazz Club. Jag minns att vi visst vann Västsvenska orkestermästerskapen ett år.

Ett tag medverkade han även i Peoria Jazz Band.

- Ett band som faktiskt existerar än, säger Ulf.

Men utan Ulf. Han började istället spela med Janne "Lucas" Persson, och under de fem åren han turnerade med Lucas hade de flera tio i topp-låtar och vann även popbandstävlingen 1967.

- Poppen på 60-talet var en fullkomlig hysteri, säger Ulf. En otroligt rolig tid att turnera med ett popband. Vi åkte runt i hela Sverige, och gjorde under den tiden även en lp och en handfull singlar.

Det som fick in Ulf på journalistiska banan igen var en "popintervju" som Håkan Sandblad på "Handelstidningen" i Göteborg gjorde. Han frågade Ulf om framtidsintressen.

" Jag skulle vilja bli journalist", svarade Ulf.

- Någon vecka senare ringde Håkan och frågade om jag kunde tänka mig att recensera en blueskonsert på Liseberg. Jag tackade ja, och drog sedan till med de värsta klychor jag kunde hitta på i recensionen.

Det gick tydligen hem, för uppdragen blev fler.

- Konserter, pop, rock, jazz och klassiskt. Ja, jag fick till och med göra en del sportreportage.

Januari 1970 började Ulf studera på journalisthögskolan i Göteborg - med praktik på radio- och TV.

- Sedan blev det sommarjobb och morgonsändningar för radion. Och efter skolans slut en hel del freelanceuppdrag. Men inget fast jobb.

Då såg Ulf en annons där LKAB i Kiruna sökte en radioman. Han frågade sin fästmö Inger om hon kunde tänka sig att flytta norrut. Och svaret blev ja.

Ulf sökte och fick jobbet som gick ut på att göra nyhetssändingar via "gruvradio" för de anställda vid gruvan och att sköta personaltidningen. Efter några år avancerade han och blev informationschef för LKAB i Malmberget.

- Jag var totalt sex år där upp. Sex år jag inte ville vara utan, säger Ulf.

Men 1978 flyttade han. Han fick ett jobb som näringslivsreporter vid Radio Dalarna. Och i slutet av 1979 fick han motsvarande jobb hos TV:s Mittnytt.

- Sedan har det varit TV sedan dess, säger Ulf. Så när som ett mellanspel på tre år, då jag var presschef för Domänverket. Men när Gävle Dala startade 1994, blev jag biträdande nyhetschef där, och ett halvår senare blev jag nyhetschef.

Så småningom tröttnade dock Ulf på chefsjobbet och sökte sig istället över till producentrollen.

- Bland annat har jag gjort ett 80-tal resereportage från olika delar av världen för "Packat & Klart" härifrån SVT. Men nu inriktar jag mig mest på kulturprogram, säger Ulf, och berättar om trevliga möten med Putte Wickman, Alice Babs och Kalle Moreus med flera.

Och just nu planerar han bland annat för tre mycket skilda satsningar i programserien "Musikbussen" i sommar.

-"Bangen", jazzfestivalen i Sandviken med bland annat Georgie Fame, Taubespelen på Ängön i Bohuslän med Peter Harrysson och Sven Bertil Taube samt Reggaefestivalen i Uppsala. Tre väldigt olika projekt, säger Ulf, men alla tre lika roliga att få vara med om...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons