Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Tanzania till älgskogen i Persbo

Annons

Just nu är Lars Plahn hemma för att jaga älg och träffa familj och flickvän. Det sistnämnda avgjort mera värmande än morgontidiga råkylan i älgskogen.

- Man vill ju inte gärna missa älgjakten, säger Lars. Den har han varit med på ända sedan han tog sin jägarexamen som 18-åring 1988.

Frisk luft och god stek är inte att förakta.

I vanliga fall jobbar Lars på Jägarförbundet, men när det kom en förfrågan till förbundet om man ville vara med i ett projekt i Tanzania var inte Lars sen att ställa sig i kön för hugade deltagare.

Det handlar om ett SIDA-finansierat program/projekt som varit i gång sedan 1994 och där den del, som Lars deltar i, handlar om att sprida kunskap om hur man utnyttjar naturresurser.

- Där nere lever man till nästan hundra procent av naturresurser, så nu vill man fokusera på viltsidan. Det passade mig perfekt. Jag har alltid varit intresserad av djur och natur och då är ju Afrika en gammal dröm. Det är fantastiskt mycket djur och oerhört vackert, säger han.

Fast det är klart att det fortfarande känns en smula märkligt för en kille från Burens att plötsligt behöva bromsa in bilen för att släppa en giraff över vägen.

Det är tänkt att han ska vara där nere i två år.

- Man skriver kontrakt för ett år i taget. Jag har knappt hunnit acklimatisera mig efter ett halvår, så mycket lutar åt att jag blir där åtminstone två år, säger han.

Även om Lars en gång, som applåderad sångare vid musikuppvisningarna hos Lennart Vidiksson på Högbergsskolan, hade en dröm om att bli operasångare så har alltid intresset för djur och natur legat med som något av en passion och ingen lär har blivit förvånad när han drog till Uppsala och läste biologi 1991 för att sedermera bli jaktvårdskonsulent i Borås ett par år. 2001 kom han till hemmaskogarna igen. Den gången hos Svenska Jägarförbundets Gävle-Daladistrikt i Falun.

Nu har han alltså bytt Falun mot Tanzania för ett par år. Med ett veckolångt avbrott till förmån för Persbo. Under tiden i Afrika har han redan nu kunnat konstatera att befolkningen har stort inflytande på hur jakten bedrivs.

Här använder myndigheterna befolkningen som "konsulter" i en helt annan utsträckning än vad vi gör. Man utgår ifrån att folket ute i landet har betydligt bättre kännedom om de lokala förutsättningarna för hur jakten ska bedrivas.

Det är ytterst sällan det kommer dekret från högre ort.

- Man har ett annat perspektiv på jaktvårdsfrågorna. När vi här i Sveriges kämpar för rätten att skjuta varg för att skydda våra hundar handlar det om andra saker i Tanzania. Man räknar på ett annat sätt. När ett dussin människor blivit dödade av en elefant, så börjar man vidta åtgärder. Förekomsten av vilda djur är naturliga och man anpassar sig därefter, säger Lars Plahn som fram till nu inte har prövat jakt i Afrika.

Han har hunnit notera att jakten där nere mera är inriktad på resultat än naturupplevelser av den sort han upplever i Persboskogarna i dagarna.

Ibland går det till överdrift med jakt från bilar och annat otyg.

- Man får ligga lågt med sina åsikter om hur jakten bedrivs emellanåt, annars skulle det vara omöjligt att samarbeta, säger han.

Så här långt (tisdag kväll) har inte Lars fått notera sig på listan över lyckosamma Persbojägare, men under dagen har han sett ko med kalv.

Dessvärre fick dessa vittring på "afrikanen från Burens" och smet utom skotthåll.

En smula retligare var det för pappa.

- Han smög sig inom skotthåll på ett djur, men just som han lade an ringde hans mobiltelefon, skrattar Lars.

Svensk älgjakt innehåller alltså flera typer av dramatik.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons