Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från reservnyckel till bästa grannar

Annons

Stina Eld har bott granne med familjen Ferencz i tre år. Under den tiden har de lärt känna varandra och blivit riktiga vänner. De lämnar reservnycklar till bostäderna hos varandra, vattnar varandras blommor i semestertider och träffas gärna över en kopp kaffe när andan faller på.

Kort sagt, de är goda grannar.

- Så när jag i höstas såg att tidningen Vår Bostad hade en tävling där bästa grannen skulle utses, skickade jag in familjen Ferencz som förslag, berättar Stina Eld.

Månaderna gick och efter ett tag glömde hon bort nomineringen. Fram till dess att en strålande glad Alica Ferencz påminde henne, vill säga. Under mellandagarna hade tidningen ringt familjen och berättat att de nominerats av grannen. Och inte nog med det, de hade utsetts till vinnare.

Juryn hade fallit för Stinas motivering:

"Paret är slovaker, de är unga och jag är gammal. Vi har reservnyckel till varandras lägenheter, fikar och byter erfarenheter. Det ger trygghet."

- Det var jätte roligt. Men oj så förvånade vi blev. Det var verkligen en överraskning, säger Alica Ferencz.

Förstapriset i granntävlingen firades med ett stort tårtkalas i början av januari. Då kom också representanter från tidningen Vår Bostad på besök för att överlämna ett diplom till familjen Ferencz. Det ska våras ömt och packas med när familjen nu planerar för en flytt.

- Ja, tyvärr kanske man ska säga. Vi ska snart flytta till en ny lägenhet.

- Men det ska bli roligt att se vilka grannar vi får, säger Alica, möter Stinas blick och skrattar.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons