Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från OS-himmel till helveteskval

Annons

Från Tre kronors guldfirande och Brudkronornas silverjubel hamnade kulturministern, som också är idrottsminister, i mer kvalfyllda sammanhang.

- Det får väl bli Leksand i kväll, svarar Pagrotsky på frågan om vem han skulle heja på i Ejendals arena.

Normalt återfinns ministern i Frölundaklacken, men när det egna laget befinner sig på andra höjder, klara för kvartsfinal, så kan ministern kosta på sig lite tillfällig dalapatriotism.

Under två dagar besöker kulturminister Leif Pagrotsky Falun och Borlänge. I går tittade han på teater och ägnade tre timmar åt världsarvet Falun.

- Fantastiskt, säger han efter besöket i gruvan, och talade om omistliga värden, stort ansvar och framtida möjligheter samt internationell marknadsföring.

- Det här är bara en början, säger Pagrotsky och citerar kommunalrådet Jonny Gahnshag som berättat att världsarvet ökat den årliga omsättningen i Faluns besöksnäring med 30 procent under tre år och gett 100 nya jobb till kommunen.

- Vi är väldigt glada över att ha kulturministern här, sade landshövding Ingrid Dahlberg som tillsammans med Kopparbergets styrelseordförande Bo Berggren legat på ett år för att få honom till världsarvet.

Pagrotsky kikade genom glas på det Gustav III hade skrivit i gästboken om "denna för riket viktiga skatt".

Även kulturminister Pagrotsky ser alltså stora värden i världsarvet Falun, även om gruvan inte längre är en skattkista att ösa ur.

Kulturdepartementet får numera bidra med en hel del pengar via länsstyrelse och riksantikvarieämbete.

Fotnot: I dag besöker kulturministern högskolan i Borlänge, bland annat Boomtown, utbildningen i rock.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons