Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från mjölk till kött

Annons

I tisdags träffades ett 40-tal mjölkbönder för att diskutera lönsamheten inom mjölkproduktionen. Bo Berg, direktör vid mejeriet Milko, var en av de medverkande vid träffen som hölls i Ludvika.

Bo Berg sa bland annat "trots att vi tycker att förutsättningarna för mjölkproduktion i Dalarna är bra har den minskat lite väl mycket, vi förstår inte riktigt varför".

Södra Dalarna anges som ett område där mjölkproduktionen minskar för mycket. Sten Malmgren var inte med på mötet men han läste tidningen dagen efter och blev upprörd.

-Att Bo Berg inte kan förstå varför mjölkproduktionen minskar tycker jag inte tyder på någon högre insikt. Det handlar naturligtvis om att det betalas för dåligt för mjölken, säger Sten Malmgren och nämner att baspriset för ett kilo mjölk var 3,09 år 1988.

-I dag är baspriset 2,64 och sjunkande. Enligt många kalkyler krävs det ett pris runt 3,50 per kilo mjölk för att täcka producentens alla kostnader. Man kan köra så länge de rörliga kostnaderna täcks men det behövs pengar till framtida investeringar också, fortsätter Sten Malmgren.

-Medan priset på mjölk sjunker har mejeriets kostnader för att hantera mjölken ökat. Från 2,20 år 1988 till 4, 39 per kilo mjölk i dag. För mig är den skenande kostnadsökningen ett tecken på bristande effektivitet, säger Sten Malmgren om det medlemsägda mejeriet.

Sedan i höstas har Sten och Elsa Malmgren, som båda är i 60-årsåldern, bytt inriktning på verksamheten. Istället för mjölk är det kött som produceras.

-Vi hade planerat ett upplägg. Men när lönsamheten sjunker blir beslutet att avveckla mjölkproduktionen, förklarar Sten Malmgren.

Lite skämtsamt kallar han det för en deltidspension. Arbetsinsatsen har minskat från 80 timmar per vecka till mellan 50 och 60.

-Jag har svårt att se att det kommer att finnas mjölkproducenter efter min egen generation. Jag har alltid varit en av de yngre bönderna här i trakten. Dessvärre är jag det fortfarande, säger Sten Malmgren.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons