Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Malmgatan till Grenanderska

Annons

- Bärkehus in i historisk miljö

Flyttkarusellen har slutat snurra. Åtminstone för den här gången. Ekomuseumet och turistbyrån har för länge sedan packat ihop sina pinaler.

Och efter två dagars släpande har Bärkehus installerat sig i den stora träkåken som rymt ett otal olika verksamheter bakom sin träfasad.

Här har funnits allt från skola, lekis, mineralutställning, kultur och turism. Men nu blir det bostäder för hela slanten.

- Vi har haft stängt under två dagar på grund av flytten. Men vi räknar med att vara i gång under onsdagen, upplyser Rolf Bergkvist.

- Bara telefonerna kommer i gång, tillägger han. Än så länge är det tyst i luren, men det är ju sex timmar kvar av dagen.

På tisdagsmorgonen satt han tillsammans med personalen och pustade ut över en fika. Vd:n tar tillfället i akt att rikta en eloge till alla som engagerat sig i flytten.

- Det har flutit på bra och vi har grejat flytten med egen personal.

Flytten från hyreshuset på Malmgatan betyder att ett centralt läge ersätts med ett nytt. Beslutsfattarna i kommunen bestämde under 1990-talet att centralortens centrum skulle förskjutas närmare Kolbäcksån.

Bostadsbolagets flytt kan förstås betraktas som ett exempel på detta.

Rolf Bergkvist låter dock inte alltför övertygad om att läget medför en större tillgänglighet:

- Vi hade ju nära till allt däruppe.

Dessutom har det redan hörts kommentarer om att Bärkehus hamnar "så långt bort".

- Men vi blir ju synligare förstås, menar han.

För den allmännyttiga bostadsverksamheten i Smedjebacken startade resan i tidernas begynnelse i Kommunhuset. Här huserade stiftelsen i 32 år innan man 1980 flyttade över till det nybyggda Centrumhuset.

Gymnasieskolan ansågs dock ha större behov av lokalerna och stiftelsen som hunnit omdanas till ett kommunägt bolag fick en nödbostad i företagshälsans tidigare lokaler i Västansjö.

- Där stannade vi knappt ett år tills vi i juni 1998 övertog lokalerna efter försäkringskassan på Malmgatan.

Om Grenanderska blir den sista anhalten står skrivet i stjärnorna. Från och med den 1 september är dock den gamla stiliga träkåken bolagets residens.

Tilläggas kan att i samma veva byter också fastigheten ägare.

- Vi förvärvar huset av kommunen, upplyser Rolf Bergkvist.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons