Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från kartong till bälgaspel

Annons

Redan som ofödd hade storspelmannen, historieberättaren och sångaren Präst Olof Eliassons lillpojk Tage sinne för takt och ton.

Det påstås att han blev så uppspelt av de taktfasta stegen att han var ytterst nära att göra entré när hans mor gick utför trappan i stugan i Djuråsbyn Skogen.

Att han var musikalisk gick inte att ta miste på och vid bara några års ålder fick han -efter en hel del smörande -ett eget dragspel i form av en margarin- kartong med snören.

När han var fyra år tjatade han till sig ett litet, enradigt dragspel -och ett löfte om att han skulle få ett "riktigt" spel så fort han kunde spela Gubben Noa, vilket dröjde ungefär en månad.

Många år och spel senare kan han blicka tillbaka på ett liv fyllt av musik. Han har spelat i alla möjliga sammanhang och tillhör sedan många år Gagnefs dragspelsklubb.

I förhållande till sin far, riksspelmannen Präst-Olle, växlade Tage in på ett annat musikaliskt spår. Men yrkesmässigt har han valt sin fars bana...

År 1950, när han slutade skolan, fick han jobb vid järnvägen, SJ, och där blev han kvar, som växlare, bangårdsarbetare, kunduktör och avlöningsförrättare, under hela sitt yrkesverksamma liv.

1940 flyttade Tage med syskonen och föräldrarna till Rättvik, 1957 gifte han sig med sin Sonja, 1969 flyttade familjen till Borlänge och 1975 återvände han hem till Skogen, där han byggde intill fädernehemmet, faktiskt på den åker hans föräldrar nyttjat som trädgårdsland.

I ungdomen var han en duktig idrottare och framgångsrik i bland annat tennis. Numera ägnar han sig -utöver musiken -gärna åt familjen (han har till och med barnbarns barn), möbelsnickeri, resor och olika hushållssysslor. Sonja ger honom högt betyg i bland annat bakning och under midsommardagens öppna hus i hemmet bullar han upp med egna wienerbröd och marängtårta.

Och det skulle förvåna om det inte också vankas örongodis.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons