Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från himmel till underjord

Annons

Filmaren och filmfotografen Ewa Cederstam tittar upp mot himlen och lyssnar efter flygplansljud.

Fallskärmshopparen Johan Bond från Borlänge ska landa i Stora stöten och det här är teamets andra och sista försök.

Det är viktigt att allting klaffar.

Dokumentärfilmen som spelas in på gruvområdet heter Fast eller flytande och handlar om vatten. Frågan som födde idén var: Vad händer när det inte längre kommer vatten ur kranen?

- Vatten kan vara så mycket. Då menar jag inte bara vattnets olika former utan också människors uppfattning av det, säger Ewa Cederstam.

Vattnets betydelse skiftar beroende på platsen. I ett översvämningsdrabbat område är det livsfarligt, i ett område med torka är det livsviktigt.

För att skapa sådana kontraster åkte Ewa Cederstam och kollegan ÅsaMaria Bengtsson, konstnär och filmare, till Grönland och Nya Zeeland. De bodde hos eskimåer och såg hur vardagen påverkades av isen. De besökte maorier och upplevde hur livet i en by kretsade kring ångan från heta källor och gejsar.

- Vi försökte hitta likheter och olikheter, till exempel genom att se på begravningsseder. På Grönland är man förberedd och gräver gravarna redan under våren. På vintern är marken för hård på grund av is. Maorierna begraver sina döda på höjder för att undvika att kropparna kommer upp i samband med vulkanutbrott, säger ÅsaMaria Bengtsson.

Hoppet som filmas på gruvområdet hör till den del av filmen där himmel och vatten binds ihop på ett fantasifullt sätt. Teamet filmar både på marken och i luften. Det är ett svårt hopp som inte alla klarar, förklarar Johan Bond när han packar fallskärmen.

- Det är väldigt annorlunda att landa i en stor grop. Det är andra marginaler, vinden blåser på ett helt annat sätt. Det ställer höga krav på den som hoppar, säger han.

När flygplanet hörs i luften tar Ewa Cederstam plats bakom kameran. Snart seglar en fallskärm i regnbågsfärger ned mot gruvområdet.

Johan Bond landar utan problem.

- Perfekt. Precis som jag ville ha det, säger Ewa Cederstam.

Filmens berättare blir poeten Bob Hansson som fått i uppgift att tolka film- och intervjumaterialet.

Fast eller flytande beräknas vara färdig sommaren 2005 och ska visas på filmfestivaler, biografer och tv.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons