Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från gamla vattentornet till världens topp

Annons

Fredrik, som bor i Gävle numera, bodde i Mora under högstadie- och gymnasietiden. Det var då han blev intresserad av klättring.

- Jag började med en klättringskurs i gamla vattentornet, berättar Fredrik, som sedan provade på bergsklättring i bland annat Garberg och Väsa.

Därefter har det blivit klättringar i några av världens högsta berg och andra äventyr som segling i Antarktis och hästritt i Mongoliet.

- Jag satsar på att försörja mig som äventyrare, förklarar Fredrik och tillägger att fotograferingen är en viktig bit i äventyren.

Det är inget billigt nöje att vara bergsklättrare. En expedition upp på världens högsta berg, Mount Everest, kostar uppemot 900 000 kronor och så mycket pengar är det svårt att få ihop. Därför gör Fredrik som många andra bergsbestigare, han köper in sig i en expedition. Nästa år ska Fredrik och hans pappa Hans följa med en expedition till just Mont Everest. För Hans kostar det 50 000 kronor, han ska upp till baslägret, medan det kostar 250 000 kronor för Fredrik som vill upp på toppen.

Det går att få ihop en del sponsorpengar, men inte så att det täcker alla kostnaderna.

- Medan andra tar banklån för att köpa hus och bil köper jag en expedition, säger Fredrik som i våras var nära toppen på Mount Everest då han fick halsinfektion och feber. Han tappade känseln i händer och fötter. På 8 600 meters höjd, 250 meter från toppen, vände Fredrik om och gick ner igen.

- Jag såg toppen och lovade att komma igen.

Just detta att han vände så nära målet tar han som bevis på att omdömet är bra.

- Målet är att bli en gammal klättrare som kan sitta vid lägerelden och berätta för barnbarnen om alla äventyr.

Inför Mount Everest-äventyret ska han för övrigt underhålla konditionen med skidåkning i Mora, bland annat under Vasaloppsveckans Öppet spår.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons