Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från frö till värdefull stock

Annons

BJÖRBO

Långsiktighet. Det var ett nyckelord under helgens skogsdag vid Käringsjön i Björbo.

Nära 200 personer fick information om skog - från frö till stock - och möjlighet att göra hembesök hos elritsa och flodpärlmussla.

Det var Weda Skog som arrangerade skogsdagen och regionchef Claes Rülker förklarade att syftet var att informera skogsägarna i omarronderingsområdet om skogsvård, skogliga tjänster samt nya hjälpmedel och rön.

- Skogen är utomordentligt värdefull för såväl den enskilde som för samhället. Den har också andra värden än de materiella, och därför är det viktigt att den sköts så bra som möjligt, konstaterade Rülcker och tillade att en del av dagens skogsägare är passiva, bor långt från sin skog och är tacksamma över information och praktisk hjälp.

Skogsdagen lockade besökare från stora delar av Dalarna. Sigvard Larsson hade åkt från Kvarnsveden och var snart inbegripen i en diskussion med skogsvårdskonsulent Anders Pettersson angående älgbetesskador och hur dagens älgstam påverkar kvaliteten på framtidens tallskogar.

Kvalitet handlade det också om när Ingvar Bing från Stakhedens plantskola visade upp frön och plantor. Han berättade bland annat att det frömaterial, med nära 100 procents grobarhet, som plantskolan använder kostar upp till 25 000 kronor - per kilo.

Gunnar Andersson, virkesinköpare, slog fast att tre faktorer är mycket betydelsefulla när det gäller värdet på dagens och framtidens skogar:

En bra arrondering.

Ett bra utbyggt vägnät.

En aktuell skogsbruksplan.

Tomas Wiklund från Pc-Skog berättade om vad modern datorteknik kan ge i form av rationellt skogsbruk samt natur- och kulturvård. John Lindholm visade konst ur naturen och Fänforsens naturrastplats serverade mat och kaffe. Dessutom visades skogsmaskiner i arbete, fyrhjulingar, sågar och andra skogliga redskap.

Naturvården uppmärksammades av skogsvårdskonsulent Anders Agge, som intill Käringbäcken fångade besökarnas uppmärksamhet med hjälp av en hink innehållande Dalarnas landskapsfisk elritsa och en flodpärlmussla.

Agges råd till skogsägarna var att, där det är möjligt, koncentrera naturvården till intressanta och bevarandevärda biotoper hellre än att "dutta med enstaka miljöträd och andra åtgärder som kostar pengar utan att ha någon större naturvårdsmässig betydelse".

- Skogen måste skötas utifrån biologiska kriterier. Om vi våldför oss på naturen riskerar vi bakslag. Samtidigt är det viktigt att ha i åtanke att en god ekonomi är en förutsättning för en god naturvård, sammanfattade Gunnar Andersson.

KENT OLSSON

0241-10580

kent.olsson@falukuriren.se

Mer läsning

Annons