Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från fotbollsmål till brottsmål

Annons

Därmed inte sagt att han ogillar Ludvika. Tvärtom trivs han ypperligt med staden vid Väsman, låt vara att det växlar en aning med årstiderna. Enligt egen utsago är han ordförande i Vinterhatarnas Riksförening, men kurerar antipatin mot snö och kyla genom regelbundna resor till sydligare breddgrader.

Journalist blev han även om det inte var meningen från början. Som 17-åring flyttade han till Skåne från Göteborg för att läsa vidare med avsikt att bli kriminaltekniker. Samtidigt fanns ett stort idrottsintresse, vilket blev ännu större när han hörde ett föredrag som förre OS-sprintern och sportreportern Lennart Strandberg höll. Idén att bli sportjournalist väcktes. Och har Harald fått en idé så brukar han med sin obändiga vilja genomdriva den.

Han ringde upp Strandberg på tidningen Arbetet och erbjöd sina tjänster. Kom och prova, fick han till svar. Han visade sig ha talang och det ledde vidare till jobb på Kvällsposten, Sundsvalls Tidning, Idrottsbladet och, var det meningen 1967, på Mora Tidning.

Först skulle han dock göra två veckor på Ludvika Tidning. I dag, 37 år senare, har nog Mora IK och andra storheter vid Siljans norra strand, insett att de väntat förgäves på att bli omskrivna av jubilaren.

Under alla år som sportjournalist i Ludvika är det mycket som fastnat i hans minne. Det som han rankar allra högst är Ludvika HF:s mycket överraskande bortaseger med 19-18 mot Vikingarna i det allsvenska kvalet.

Han har med glädje följt Håkan Sandbergs karriär från att denne var tonårig fotbollstalang (och radskrivare på LT under Haralds beskydd), till Ludvikasonens blåvita tid, spel i landslaget och proffskarriär i grekiska AEK.

Sportreportern Harald har numera blivit allmänreporter, vilket han är glad över. För även om han blev en personlighet av stora mått i sportens speciella värld, tröttnade till och med han på att skriva om målskyttar, hörnor, målgång och frikast.

Intresset finns visserligen kvar, men den speciella stress som är förknippad med sportskrivandet är han tacksam att slippa.

Steget över till den allmänna sidan var därför naturligt. Dessutom hade han redan tidigare gjort många inhopp tack vare sin näsa för nyheter, inte minst om bovar och banditer varit i farten.

Som allmänreporter har han fått möjlighet att ägna sig mer åt det kriminella området, vilket passar den en gång tilltänkte kriminalteknikern perfekt.

På fritiden, när han inte hugger ved hemma på Finnäset, ägnar han sig gärna åt planering av utlandsresor. Minst en inbokad resa bör finnas i kalendern för att han ska vara riktigt nöjd. Trots att sol, 30 grader varmt, sandstrand och bad är Haralds favoritmiljö, har han också lärt sig att älska den natur som finns i Ludvikas omgivningar. Inte minst gillar han att plocka svamp och bär, vilket leder över till ett annat stort intresse: Matlagning.

Högtidsdagen tänker han fira tillsammans med hustrun Christina och de övriga inom familjen.

BO JOHANNESSON

Mer läsning

Annons