Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från flyg till papper

Annons

- I dag är jag är oerhört glad att jag den gången hoppade av från flygvapnet. Jobbet i Kvarnsvedens pappersbruk har gett mig väldigt mycket, framhåller Lars-Ove Staff, som kan se tillbaka på 38 år i Kvarnsvedens pappersbruk.

De senaste tio åren som verkställande direktör för Stora Enso Kvarnsveden.

Lars-Ove Staff är född i byn Gördalen, nära gränsen till Norge. Då han var riktigt ung funderade Lars-Ove varken på att bli fältflygare eller chef i pappersindustrin. Pappan arbetade i skogen och i skogen hade också Lars-Ove tänkt sig en framtid,

- Det var skogen jag var intresserad av och jag gick också en skogsyrkesskola. Men så kom den första vågen av rationaliseringar i skogen på 1960-talet, Jag fick helt enkelt tänka om, berättar Lars-Ove Staff.

Den gången valde Lars-Ove att ta värvning i flygvapnet. Då det åter blivit dags för yrkesval hade Lars-Ove Staff börjat sin utbildning till fältflygare på Ljungbyhed.

- Jag var nästan färdig fältflygare, preciserar Lars-Ove Staff.

Istället för fortsatt flygutbildning, och en karriär inom flygvapnet, valde Lars-Ove ingenjörsutbildning i Domnarvets Tekniska skola. Det gjorde han efter tips från pappan, som skickat över en urklippt annons om utbildningen.

I Kvarnsvedens pappersbruk började Lars-Ove 1968, då som förmansaspirant. Han fortsatte som skiftgående ingenjör och var med och byggde PM 10.

- Under mina år i Kvarnsveden har jag varit med och byggt PM 10, PM 11 och nu senast PM 12. Någon fjärde pappersmaskin kommer jag nog knappast att vara med om, konstaterar Lars-Ove Staff.

Efter åtta år som driftsingenjör, arbetade Lars-Ove i början av 1980-talet med projekt. 1984 utsågs han till produktionschef för massafabriken och 1991 till produktionschef för hela bruket.

Från 1 januari 1996 är Lars-Ove Staff verkställande direktör för Kvarnsvedens pappersbruk. I dag med 950 anställda. I slutet av 1960-talet hade pappersbruket 1300-1400 anställda.

- Det har varit mycket lärorika år. I början var jag, som ny ingenjör, kanske mest intresserad av tekniken. Med åren har intresset mer och mer kommit att gälla människor och organisationen, sammanfattar Lars-Ove Staff.

Med rationaliseringar, och 350 färre tjänster, var positionerna i början av 1990-talet ofta låsta mellan anställda och ledning i Kvarnsveden. Stämningen kunde ibland bäst beskrivas som fientlig eller i varje fall mycket kylig.

- Idag vill jag påstå att det är en fantastiskt bra stämning i Kvarnsveden. Utmaningen för oss är i dag att se till att förändra arbetsplatsen, så att de unga får medinflytande, att de känner att de kan påverka vad de gör, understryker Lars-Ove Staff.

Han har kunnat notera en förändrad inställning bland unga människor då det gäller arbete i industrin.

- Industrin har kommit tillbaka som en attraktiv arbetsgivare. Vad vi i dag kan erbjuda i Kvarnsveden är ett mycket omväxlande jobb, som ställer krav på goda kunskaper, sammanfattar Lars-Ove Staff.

Fritiden och fritidsintressen är för Lars-Ove Staffs del till stor del kopplade till naturen.

- Det ligger nästan i blodet då man kommer från en liten fjällby som jag gör.

I tonåren tävlade Lars-Ove på skidor och spelade fotboll. Fortfarande är han allmänt sportintresserad, men intresset har länge främst gällt längdåkning på skidor.

För egen del åker Lars-Ove Staff gärna och ofta skidor. I mer organiserad form har de blivit sex Vasalopp.

Jakt är ett annat fritidsintresse som fortfarande engagerar Lars-Ove.

Golf har annars de senaste tio åren varit Lars-Ove och Renate Staffs gemensamma fritidsintresse.

- Det blir någon golfresa varje år, berättar Lars-Ove Staff.

Då det gäller den officiella delen av födelsedagsfirandet, tänker Lars-Ove Staff klara av detta med öppet hus redan i dag, fredag.

Det blir nu på eftermiddagen, i gästvillan i Medväga.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons