Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från bly till digitaltryck

Annons

- Ja, det var han som lurade in mig i branschen, säger Lars Hagström, grafiker, tryckare och egenföretagare i Säters kommun.

Familjen Hagström köpte fastigheten där det nuvarande tryckeriet är inrymt 1979 av Frälsningsarmén.

Det gamla templet har sedan dess byggts om och inrymmer numera även en lägenhet på övervåningen.

Det märks att det gamla hantverket gått i arv från far till son. Nils arbetade som grafiker och sättare under flera år åt Södran i Hedemora. I ett av rummen står lådor med blytyper fortfarande kvar som ett minne från en svunnen tid.

- Jag har inte hjärta att kasta bort det där, säger Lars.

Men det finns även modernare maskiner för offsettryck, och datorer för produktion av trycksaker.

- Jag gör även en del böcker och andra publikationer.

Just den här morgonen häftar Lars buntar med fiskekort åt Grängshammars fiskevårdsförening. Då kommer en gammal maskin till heders som Lars använder till bland annat tryck, numrering och perforering.

- Den här "vingen" är gammal och går inte att slita ut.

Bland böckerna noterar jag en del intressanta lokala utgåvor av byhistoria. Men även en bok om örter och naturmedicin finns med i arkivet.

- Jag har även tillgång till digitaltryck om det rör sig om mindre utgåvor, säger Lars.

En Säterbo kommer in till Lars med önskemål om tryck av en inbjudan till födelsedagskalas. Själva texten och utformningen av inbjudan är klar och nu är det bara färgen på papperet som ska bestämmas.

- Jag tror att jag tar något åt det gula hållet, men inte för gult, säger Säterbon.

Det är alltid nära till ett tryckeri här. Säter har mer än ett tryckeri och många Säterbor har lärt sig att utnyttja den gamla tryckkonsten för allehanda trycksaker. Det gäller inte minst personer som arbetar både professionellt och på amatörnivå med allehanda lokala dokumentationer.

- Fördelen med att vara ett litet företag är att jag snabbt kan ställa om produktionen och ge personlig service. Utvecklingen i branschen har gått fort och det krävs stora investeringar för att hänga med. Genom samarbete med andra kan jag erbjuda det mesta inom vårt område och det är jag nöjd med, säger Lars Hagström.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons