Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från bidrag till arbete

Annons

Nu är tanken att överföra modellen till offentlig sektor. Borlänge kommun och landstinget Dalarna blir först i landet - om regeringen i vår ger sitt klartecken.

Det handlar i korthet om rehabilitering med målet att ge sjukskrivna anpassat arbete. Arbetsuppgifter som överensstämmer med de förutsättningar den enskilde har. Att man ska kunna gå till ett ordinarie jobb utan lönestöd.

- Vi ser att folk kommer ut i jobb utan subventioner, säger arbetsförmedlingens chef Jan Berglund, om den lyckade verksamheten inom byggsektorn.

- Sedan kan man också se det här som ett stort jämställdhetsprojekt.

På byggsidan är det mest män, inom offentlig sektor kvinnor. Varför ska inte de ges samma möjligheter till rehabilitering och passande arbeten, funderar Berglund som hoppas en hel del på det nya Galaxen-bolaget som det är tänkt att kommunen och landstinget ska bilda.

Grundtanken är samverkan mellan arbetsgivare, försäkringskassan, länsarbetsnämnden och facken. Finansiering sker genom att lösgöra pengar i de befintliga systemen, sjukförsäkringen.

- Det är en utmaning för hela samhället att jobba i den här riktningen, säger kommunalrådet Peter Hultqvist som häromdagen var med och uppvaktade näringsdepartementet och fick ett positivt mottagande.

Det parterna begär är att få göra ett treårigt försök, med början i juni 2004, där totalt 36 miljoner kronor plockas ur "systemen".

- Det finns inget att förlora på det här. Bara vinster.

Landstingsrådet Alf Johansson säger att trycket på försäkringssystemen ökar och att det tar bort reformutrymme. Han är säker på att Galaxen är rätt väg:

- Med stor säkerhet kan man säga att vi vet vad resultatet blir av projektet.

En förstudie har genomförts och den visar att det finns möjligheter att nå resultat. Tanken är att arbetsgivaren och den enskilde, efter att ha prövat alla möjligheter inom den egna enheten ska vända sig till en anpassningsgrupp.

Gruppen prövar vilka möjligheter det finns inom samtliga områden. Sedan erbjuds den sjukskrivne arbetsuppgifter som lämpar sig bra i rehabiliteringssyfte. Det kan också bli tal om exempelvis utbildning eller en Galaxenanställning. Uppföljare följer hela tiden hur det går för den enskilde.

Peter Hultqvist tror att ett 100-tal kan bli berörda av Galaxenmodellen. Ett förebyggande arbete ingår också i tankarna.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons