Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidshopp efter möte i gruvan

Annons

Hela berget mullrade efter den välriktade salvan som vid elvatiden på förmiddagen sprängde bort sista hindret för att norra och södra gruvorna skulle förenas. Därmed kunde Roland Snibb som är gruvfodge i Garpenbergs gruva möta kollegan Göran Lind från norra gruvan.

En historisk händelse i Garpenberg som skapar optimism för hela bygden.

- Nu är 47 års lågkonjunktur över och förhoppningsvis väntar 30 års högkonjunktur, sade Bert-Ove Johansson, Nya Bolidens områdeschef.

Han talade om att föreningen av gruvorna var en nödvändighet för fortsatt drift i Garpenberg.

Gruvans planeringschef Lars Norling bor i Garpenberg. Han arbetar med geologi och gruvmätning.

- Jag har önskat den orten i säkert tio år, främst för prospectering. Vi behöver orten för att kunna borra på de här djupen.

- Men det vi motiverat den med på slutet var att kunna använda båda uppfordringsanläggningarna. Det är det billigaste sättet för oss att öka malmproduktionen och få möjlighet att hissa upp malm.

- Nu kan fordon och utrustning användas mer effektivt när det går att köra mellan gruvorna under jord.

Enligt Lars Norling är det 2 700 meter mellan gruvschakten.

- Orterna möts nu ganska mitt i den sträckan.

Nils Aitimaa från Garpenbergs herrgård hade dukat upp med snittar och champagne där gruvorterna möttes 800 meter under jord. Bert-Ove Johansson höjde glaset och skålade med de medarbetare som var på plats. Han sade att malmen från de nya fyndigheterna kommer att räcka till långt efter pensionsdagen för de flesta som var i rummet.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons