Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens konsument komplex

Annons

Inte nog med det: Hon handlar irrationellt och hennes beteende är fullt av paradoxer, exempelvis...

... intresserar hon sig allt mer för matlagning, men lagar allt mindre mat.

... vill hon stödja små, lokala affärer, men handlar allt mer på stora köpcentra.

... köper hon ena dagen dyra varumärken och ägnar den andra åt smart shopping på lågpriskedjan.

... handlar hon gärna ekologisk mjölk, men åker från affären i en stadsjeep.

- Alla de här uttrycken lever i en och samma person, konstaterar framtidsforskaren Jörgen Jedbratt från Göteborg som inledde rikskonferensen Mötesplats Konsumentsverige i Falun i går med att identifiera framtidens konsument - Homo Zappiens Consumens.

Det är en snårig och komplex bild han målar av en konsument i brytningstiden mellan den moderna och den postmoderna epoken.

Ny teknik innebär till exempel helt nya möjligheter att hand- la oberoende av såväl tid som rum. Konsumenten rör sig över allt vidare konsumtionsarenor och växlar perspektiv både medvetet och omedvetet i en allt hög-re takt.

Enligt Jedbratt är konsumenten ständigt på jakt efter sitt idealjag. Med hjälp av varumärken och symboler kan hon visa både omgivningen och sig själv vad som gäller för närvarande.

- Vi zappar mellan allt fler roller och identiteter, säger han och exemplifierar det med den kostymklädde revisorn som kör HD-motorcykel i skinnställ på fritiden.

Att det västerländska samhället bygger på att konsumera är ingen nyhet. Jedbratt talar rent av om ett överflödssamhälle med begärsdriven ekonomi.

-Vi är snärjda av konsumismen, till och med de som vill protestera måste använda sig av systemet, säger han.

Leken och nöjet blir allt viktigare ingredienser och kon- sumenten söker smånjutningar och minilyx i allt större utsträckning.

- Det är inte ovanligt att tomheten efter upplevelsen behöver kompenseras genom att konsumera mera. Shopoholism är en väldigt stark drog med samma mönster som andra droger, säger Jedbratt.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons