Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens kommuner dryftades

Annons

Ökad samverkan mellan kommuner eller hopslagning till storkommuner?

Vid ett seminarium på biografen Star diskuterades framtidens kommuner.

Bakom inbjudan till seminariet stod Institutet för Framtidsstudier vid Stockholms universitet. Forskningsledaren Erik Westholm beskriver dagens ökande samarbete mellan kommuner som en pågående kommunreform. Tillställningen lockade cirka 50 representanter från Dalarnas län, Västmanland och Stockholm.

Vissa kommuner fortsätter att arbeta i egen regi medan andra succesivt vävs samman. Frågan är hur kommunsystemet kommer att se ut om tio år.

- Vad kan vara bättre än att diskutera det här i Hedemora, en kommun som är väldigt aktiv i frågan, säger han.

För en tid sedan gjorde kommunalrådet Gun Drugge (c) och Säters kommunalråd Sven-Gunnar Håkansson (c) utspelet att slå ihop Säter och Hedemora till en storkommun.

Drugge och Håkansson anser bland annat att ett ökat samarbete inte leder till några större besparingar. Kring varje startat samarbetsprojekt måste det byggas en kostnadskrävande byråkrati.

Motiven till det ökade samarbetet kommuner emellan är flera; det handlar om att bli effektivare och att spara pengar, öka handlingskraften och att öka konkurrenskraften gentemot närliggande regioner.

Staten lägger på komunerna allt fler uppgifter, bidragen är styrda, och kommunerna förlorar möjligheten att föra en flexibel ekonomisk politik.

- Jag tror att de flesta kommuner vill fortsätta i sin nuvarande form, säger Gun Drugge.

Eva Mörk, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet, föreläste under temat Små eller stora kommuner? En fråga om lokal demokrati.

Mörks forskningsresultat visar att demokratiaspekten talar för små kommuner. Väljarna och politikerna står nära varandra i åsikter.

- I stora kommuner tror politiker att väljarna vill ha högre skatter och mer kommunal service än de i själva verket vill, säger Eva Mörk.

Markus Gossas, doktorand i statsvetenskap, har gjort en studie av Borlänge kommun. Den visar att Borlänge medverkar i cirka 80 olika samverkansprojekt.

- Historiskt sett har antalet kommunföbund minskat i samband med kommunreformer. Under 90-talet steg antalet kommunförbund drastiskt, säger han.

Erik Westholm menar att om en kommun som Borlänge som är invecklad i 80 samverkansprojekt så är steget inte långt till en kommunsamanslagning.

Gun Drugge är säker på sin sak. Utspelet om att gå ihop med Säter till trots tror hon att Hedemora kan utvecklas i sin nuvarande form.

Kommunens styre ska stå nära sina invånare.

- En kommun med engagerade invånare utvecklas. Engagemang får vi genom att ge förutsättningar.

Drugge lyfter fram den lokala bevakningsstyrkan och Röda Korsets väntjänst som goda exempel.

- För 30 000 kronor har vi 70 personer som bevakar stan nattetid fem nätter i veckan. I väntjänsten är 75 personer engagerade och det kostar oss en halvtidstjänst, säger hon.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons