Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens företagare

Annons

Ung Företagsamhet i Dalarna är en del i gymnasieelevernas utbildning. De ska hitta på något som går att sälja och starta egna små företag för en tid och lära sig allt vad det innebär.

För en del blir det just inte mer men andra tar tillvara kunskaperna och går vidare.

- I landet visar det sig att 20 procent av dem som varit UF-företagare har startat egna företag när de fyllt 30 år, säger Ulf Thored som ansvarar för verksamheten i Dalarna.

Vissa företagare får dock så blodad tand och har hittat en så bra produkt att de går vidare direkt med sina företag. Det handlar om mellan fyra och fem procent.

Men syftet med den här delen av gymnasieutbildningen är inte att så många som möjligt efter skolan ska bli egna företagare, förklarar Ulf Thored.

- Nej men de ska lära sig att bli företagsamma och kunna ta ansvar, säger han.

Av de 31 UF-företagen som i lördags visade upp sig på Jungfruns och Holmens gallerior hade en del lagt ner ett stort arbete på att hitta ett vinnande koncept.

Fantasirikedomen var stor men många hade satsat inom området mat och kök. Där fanns bland annat egna designade vinställ, ostbrickor och brödfat i svepteknik.

De senare var verkligt läckra med sina intarsiaarbeten av olika träslag och de två grabbarna och företagarna Nils Danielsson och Michael Löfgren hade redan sålt provexemplaren på mässan fast de kostade uppemot 600 kronor styck.

UF-projektet är också en tävling företagen emellan. Förutom en bra produkt gäller det också att kunna prata för varan. Och det kunde verkligen Ulrika Billme som var en av sex tjejer i företaget Aeter UF.

De hade satsat på att bli återförsäljare för en ny produkt som bestod av en typ av krossad sten som suger åt sig dålig lukt. Tjejerna har testat den själva i kylskåpet.

- Det här kan ju låta som lite hokus-pokus men det fungerar faktiskt och vi tyckte det var kul att försöka lansera den här, säger hon och demonstrerar och står i som en verkligt garvad försäljare.

På tisdag står det klart vilket av alla de 31 UF-företagen som vunnit deltävlingen i Falun.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons