Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden var bättre förr

Annons

Ibland stöter man på en webbplats som man blir fångad av, läser, klickar vidare, läser... Och plötsligt har en timmer eller två, rusat iväg.

Så skedde det ofta när man började surfa. Numera sker det tyvärr allt mer sällan. Men när det händer är det alltid lika roligt.

Senast snubblade jag över en hemsida tillägnad illustratören Art Redebaugh.

Några entusiaster som köpt en ateljé kom över massor av bilder av denne illustratör. De fascinerades mer och mer över bilderna och en stor del finns nu att beskåda på:

www.losthighways.org/redebaugh.html

Själv hade jag inte hört talas om Radebaugh, men stilen är omisskännlig från illustrationernas gyllene era från 30-talet då airbruschen började tas i bruk, till det

sena 50-talet.

Därefter tog fotografiet över allt mer och började tränga ut illustrationerna från annonserna och de glättade magasinens förstasidor.

Radebaugh började sin karriär på 30-talet som illustratör för flera olika biltillverkare. Hela tiden fanns en futuristisk ton i hans bilder.

Under 50-talet blev det svårare för illustratörerna att försörja sig.

Radebeaugh försvann från förstasidorna, men fick utlopp för sina futuristiska idéer i en serie framtidsvisioner som gick under namnet "Closer than we think", Närmare än vi kan ana.

Flera av dessa finns att beskåda på hemsidan.

Här möter en käck utvecklingsoptimism reklammakarens idealbild av det amerikanska 50-talet. Resultatet kan inte bli annat än charmigt.

Som exempel kan nämnas bilden på den jetmotorförsedde brevbäraren, som med jätteskutt levererar posten från villa till villa. En liten hund försöker hålla jämna steg och på verandan står en lyckligt leende amerikansk hemmafru i förkläde redo att ta emot posten.

En del av framtidsvisionerna kan vi le åt, andra är verklighet i dag. Radebaugh förutsade lagerrobotar och det elektroniska hemmet, med möjlighet att bland annat (hör och häpna) spela in tv-programmen.

Annat, som gruvbrytning på månen, helikoptern som var mans fordon och interplanetära emigranter har vi fortfarande en bit kvar till.

Hela bildsamlingen lämnar dock betraktaren med känslan att framtiden var bättre förr.

Mer läsning

Annons