Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden styrs inte av ödet

Annons

Jag blev socialdemokrat för att jag tror på alla människors lika värde. Jag ser de orättvisor som fortfarande skiljer människor åt, i Sverige och i världen. Min övertygelse är att samhället blir bättre för alla om det präglas av rättvisa och solidaritet.

Mitt engagemang har fortsatt genom åren för att jag har sett att det med politiska medel är möjligt att påverka och förändra.

Det gick att förvandla Sverige från ett av Europas fattigaste länder för hundra år sedan till i dag ett av världens bästa välfärdssamhällen.

Det gick att lyfta Sverige ur den ekonomiska krisen i början av nittiotalet till ett land som i dag har ordning på den gemensamma ekonomin.

Det har varit möjligt därför att värderingarna har lett oss. Därför att vi har trott på att förändringar är möjliga att uppnå i samarbete mellan människor. Framtiden är inte styrd av ödet. Det är människor i samarbete och samverkan som formar den.

Det var den insikten och övertygelsen som växte i Sverige för 100 år sedan.

Det var då arbetarna bestämde sig för att sluta sig samman i kampen för människovärdiga arbetsförhållanden. De lyckades. Samma insikt gjorde att vi socialdemokrater drev fram den allmänna och lika rösträtten i vårt eget land. Vi skapade demokrati i Sverige. I dag måste samma insikt leda oss in i Europa, in i ett fruktbart samarbete med andra reformistiska rörelser. När vi vill förändra, gör vi det bäst i samarbete med andra. När vi ska utveckla en politik, gör vi det bäst med värderingar om alla människors lika värde och lika rätt.

Nu ställer den nya tidens utveckling oss inför nya utmaningar. Den stora utmaningen handlar om att skapa ett modernt välfärdssamhälle för alla i en internationaliserad värld. Världen är verkligen i förändring och vi påverkas i allra högsta grad. Vi möter den ökande internationaliseringen i vår egen vardag. Jag är övertygad om att det i globaliseringen finns stora möjligheter. Sköter vi korten rätt kan vi nå långt. Om vi driver en ansvarsfull socialdemokratisk politik för förändring, men utan överbud och lättsinne kommer vi att få stora framgångar.

Och globaliseringen går inte att tänka bort. Den finns här oavsett om vi vill det eller inte. Någon väg tillbaka finns inte, även om jag vet att många önskar det och känner djup oro.

Vårt uppdrag som socialdemokrater och fackföreningsaktiva är att försöka styra utvecklingen så den tjänar människorna och inte slåss mot väderkvarnar. Det gäller också internationaliseringen. Därför måste jag som socialdemokrat fråga mig hur vi ska gå vidare för att förverkliga våra värderingar?

Jag har två slutsatser: Vi ska anta och utmana utvecklingen, inte ducka. Vår väg går över mer samarbete, inte mindre.

Jag känner ett starkt stöd för en samhällsutveckling som präglas av rättvisa, solidaritet och jämlikhet.

Jag vill arbeta mot orättvisor som gör skillnad på människor både här hemma och ute i världen. Det är utifrån den verkligheten och den synen på samhällsförändring som jag tagit ställning för ett svenskt deltagande i det europeiska valutasamarbetet.

PER ERIK GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons