Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden osäker för Disponentparken

Annons

Beslutet om att föreningen ska läggas ned, togs enhälligt vid årsmötet den 24 april.

-Huvudproblemet är att Cassels styrelse och makarna Frejd inte kommer överens, säger en utomstående betraktare.

Det är Cassels som sedan 1998 äger disponentfastigheten med parken och disponentvillan. I villan bor Agneta och Bengt Frejd som är drivande krafter i Trädgårdsföreningen. I föreningen är 170 personer samt Stallbackens skola medlemmar.

Att personkemin inte stämmer, framgår av ett brev som Bengt Frejd skickade till NLT på torsdagen.

"Sedan Anders Stendalens tillträde som ordförande i Cassels styrelse har samarbetet med Cassels varit behäftat med mycket stora problem."

I brevet listar Bengt Frejd en rad orsaker som sammantaget sägs ha lett fram till beslutet att lägga ned Trädgårdsföreningen:

Trädgårdsföreningen har aldrig erbjudits att delta i de diskussioner som förts i styrgruppen angående Disponentparkens framtid.

Ludvika kommun hyr Disponentparken av Cassels och tillställde under mars månad föreningen ett avtal för 2004. Avtalet innebär att en extern operativ chef ska tillsättas för parken. Föreningen tappar sin suveränitet och kan bli ett redskap för intressen som inte nödvändigtvis överensstämmer med föreningens syften och ändamål.

Bengt Frejd påtalar också att föreningen enligt avtalet åläggs att med en personalstyrka av fem tjänster väl vårda och sköta parken. Det är omöjligt med så lite personal, hävdar han.

Ytterligare ett skäl som anges i brevet är att Cassels sagt upp makarna Frejds hyresavtal för bostaden. De måste ha flyttat senast den 30 juni.

- Risken för skadegörelse och inbrott ökar markant. Disponentparken med sitt insynsskyddade läge riskerar att bli ett eldorado för en oönskad verksamhet när det blir känt att ingen längre finns boende i parken, påpekas det.

-Det handlar inte om att vi vill bilda opinion för att få bo kvar här. Det som är viktigt för oss är att denna Grängesbergarnas egen park, som har 30 000 besökare varje år, kan fortsätta utvecklas på ett bra sätt, betonar Bengt Frejd i samtal med tidningen.

Cassels ordförande Anders Stendalen vill inte överdriva samarbetsproblemen men bekräftar att de finns.

-Parken ville ha en ordning med i princip löpande räkning. Vi införde att om det hände akuta saker så fick de besluta om vad som måste göras. I övrigt när det gäller reparationer och underhåll så måste de kontakta Cassels vaktmästare.

- Och handlar det om större investeringar och inköp är det en fråga för Cassels styrelse. Om det hade fått fortsätta på samma sätt med löpande räkning så hade Cassels varit bankrutt om 16 månader.

Stendalen menar att Cassels styrelse lyssnat på och uppfyllt önskemål från makarna Frejd.

-De ansåg att det behövdes ett helt nytt kök i disponentvillan och vi investerade 185 000 kronor i detta.

Anledningen till att hyresavtalet sagts upp är att Cassels vill realisera gamla planer för att utveckla parken. Det planeras att till disponentvillan förlägga någon form av hälsoverksamhet med rehabilitering av människor som drabbats av utbrändhet, fibromyalgi (muskelproblem) och dylika sjukdomar.

-Vi var tvungna att säga upp hyreskontraktet i mars. Annars hade avtalet automatiskt förlängts med ytterligare ett år, förklarar Åke Hellman som är sekreterare i Cassels styrelse.

Den styrgrupp det talas om har bildats av kommunen enligt beslut av kommunstyrelsen. Där ingår Lennart Myhrman från gymnasieskolan VBU, personalchefen Inger Nyström, näringslivschefen Jan Björnehaagoch Anders Stendalen.

-Vi har lagt fram ett förslag till avtal för Trädgårdsföreningen. I dagarna har vi fått svar där det står att de är beredda att fortsätta diskussionen, berättar Lennart Myhrman.

Han hoppas att motsättningarna mellan Cassels och Trädgårdsföreningen kan överbryggas och att föreningen lever vidare.

-Om föreningen upphör så blir det problem. Men Disponentparken får inte läggas ner, aldrig i livet, säger Myhrman som betonar att det inte fattats några beslut om att bara fem personer får arbeta i parken sommartid.

-Alla som varit där inser att det behövs mer folk för att klara verksamheten, framhåller Lennart Myhrman.

Om Trädgårdsföreningen läggs ned, kan Cassels ta på sig att sköta parken?

-Eftersom det är Cassels egendom så är det också Cassels ansvar. Tänk vilken kraftfull marknadsföring vi kan göra av välkända Cassels tillsammans med Disponentparken. De ska absolut utvecklas och får inte bli någon fäbod, understryker Anders Stendalen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons