Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångsrikt forskarår i USA

Annons

Resultaten ska bidra till ökad kunskap de alger som orsakar hundratals dödsfall varje år genom musselförgiftning.

- Den mikroalg jag har tittat närmare på kallas Alexandrium. Den orsakar den svåraste formen av musselförgiftning och är inte så vanlig i Sverige, även om den finns på västkusten, berättar Agneta Persson.

Men på många ställen i USA och Kanada, kan koncentrationerna av den giftiga algen bli livsfarligt hög i både musslor och ostron.

Den giftiga Alexandriumalgen flyter bara omkring i vattnet under ett par veckor om året. Resten av tiden ligger den gömd som cysta (ett sorts fröstadium) i havsbottnen.

Tidigare har man inte vetat huruvida skaldjur, som tillgodogör sig föda genom att sila plankton och alger ur havsvattnet, har kunnat äta de giftiga cystorna.

Men Agneta Persson misstänkte att så var fallet och för att kunna bevisa det utvecklade hon i Milford metoder att odla fram ett stort antal giftiga cystor.

- Jag hade stor hjälp av personalen på labbet. Det kändes lite ovant att ha så många assistenter, men det var nödvändigt för att det skulle gå att genomföra den här typen av försök, säger Agneta Persson.

När Agneta Persson lyckats få fram en större mängd giftiga cystor matade hon ostron med dessa, och det visade sig att ostronen åt upp cystorna.

- Efter det här kan man nästan vara säker på att ostronen kan få i sig alggiftet också genom cystorna, vilket ökar kunskapen om musselförgiftning.

Nu återstår för Agneta Persson att skriva artiklar till vetenskapliga tidskrifter om forskningen hon gjort i USA.

- Jag ska skriva minst åtta artiklar, men det går i alla fall lättare att koncentrera sig i en sådan här miljö, säger hon och blickar ut över den lugna bygatan i Björsjö.

LOVE SVENSSON

Mer läsning

Annons