Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångsrika Morabröder

Annons

- Just nu står jag och väntar. Det finns för många störande moment kring den här inspelningsscenen med blåsig vind och stojande barn. Inte mindre än 109 statister agerar samtidigt. Vi lägger på ljudet till filmen i studion, viskar Bosse Persson från innerplan.

Allt liknar en vanlig idrottsdag. Ett gäng med flickor i femteklass springer halvhjärtat 60 meter. Något bryter dock mot den vanliga pluggvardagen. På fyllda läktare hejar artiga elever med oväntad inlevelse. Fjärran från skol-trötthet. Precis som om Carolina Klüft skulle vara på banan. Dessutom hänger handskrivna anvisningar på omklädningsrummen varsamt kvar. Där upplyses om sminkning av manliga skådespelare till vänster och kvinnliga till höger.

Anledningen till elevernas dis- ciplin är en filminspelning. För att uppnå det perfekta ljudet kommer Bosse Persson in i bilden.

Tidigare i år fick han landets förnämsta filmutmärkelse, Guldbaggen. Tidningen är med honom under en dag på jobbet.

Under hela våren, fram till midsommar, fixar han filmljudet när regissören Kjell Sundvall spelar in sin nya familjefilm. Sundvalls senaste dundersuccé, Grabben i graven bredvid, lockade 975 230 filmbesökare.

Den nya rullen heter Vinnaren och förloraren. Det är ett relationsdrama i vardagsmiljö. Filmens huvudpersoner är den ensamstående pappan Fredrik, gestaltad av Daniel Gustafsson. Hans stora passion i livet är travhästar. Intresset för tolvåriga dottern Magda, spelad av Märta Ferm, kommer i skymundan. Magda får en idé om hur pappa Fredrik ska få upp ögonen för sin dotter. Hon fixar in singeltjejen Helena, tolkad av Frida Hallgren, i pappas liv. Hur det går får biobesökarna upptäcka till vintern när filmen får premiär.

Just denna dag spelas några av filmens scener in på idrottsplatsen intill Enskede skola, några tunnelbanestationer från Globens kupa i Stockholm.

Bosse Persson går avspänd på innerplan. Under förmiddagen ska nio flickor springa 60 meter. På läktaren finns ytterligare hundra skolelever med banderoller. En motorcykel med sidovagn och påbyggd med flera filmkameror åker på innerbanan och följer varje steg i loppet.

Kjell Sundvall ger instruktioner via megafon till löparna, som ska träna en förutbestämd ordningsföljd över mållinjen på ett naturligt sätt.

I filmmanuset, av Sara Heldt, som även bearbetade manuset till Grabben i graven bredvid efter Katarina Mazettis bok, presenteras en komplicerad kärlekshistoria med underfundig humor.

Efter en lugn förmiddag får Bosse Persson och hans kompanjon, Stefan Ljungberg, agera med hela sin ljudteknik efter lunch. En filmscen ska fånga ett hastigt möte på idrottsplatsen mellan filmens kärlekspar.

- Vi har gjort flera filmer tidigare tillsammans med Kjell Sundvall. Kontakten är genomarbetad, säger Bosse Persson.

Han berättar om gemensamma filmprojekt som Jägarna, Beck-rullarna, filmerna gjorda på Liza Marklunds böcker och Grabben i graven bredvid.

Genom att väva in både barn och djur till framgångsformeln kärlek plus humor, så lär filmen Vinnaren och förloraren bli en vinnare hos biopubliken. Bosse Persson från Mora har öra för att ljudet håller spetskvalitet.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons