Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångsrika elever

Annons

Fyrorna på Noretskolan fick uppleva lilla julafton på tisdagen. Eleverna fick varsin t-shirt samt en fotboll och några tennisbollar till varje klass.

Allt var en belöning för att de två klasserna varit framgångsrika i projektet "Rent spel". Den som kom med gåvorna var Margareta Karlberg, tidigare lärare i Mora och numera "spelets" projektledare på heltid.

- Rent spel är till för att hjälpa ungdomar att skapa goda hälsovanor, berättar Margareta.

Vasastiftelsen i Mora är huvudman för projektet och målet är att främja ungdomars hälsa. Bakgrunden till initiativet var larmrapporter om inaktiva barn. För två år sedan drogs projektet igång då 550 barn hemmahörande i fyra kommuner deltog.

- Det här läsåret har verksamheten växt. 45 klasser medverkar från sju kommuner i länet, från Idre i norr ned till Ludvika i söder, uppger Margareta Karlberg.

Främst medverkar fjärdeklasser. I ett pilotprojekt deltar även några klasser i årskurs fem och årskurs åtta.

I projektet ingår en klasstävling där kunskap och fysisk aktivitet värderas lika och där klassen tjänar sina poäng i ett symboliskt Vasalopp. Eleverna skriver också under ett kontrakt där de förbinder sig att vara goda kamrater.

Eleverna i årskurs fyra på Noretskolan har varit duktiga under hösten. Under varje etapp av projektet får de svara på muntliga frågor om hälsa. Först individuellt och sedan i grupp där eleverna ska samarbeta sig fram till ett gemensamt svar.

Dessutom har alla elever deltagit på promenaderna.

- Bland annat går vi till en glänta med bänkar en bit från skolan där vi sitter en stund och utvärderar skolarbetet under veckan som gått, säger en av fyrornas klasslärare, Susann Frost.

När svaren var rättade och promenadernas deltagarfrekvens summerats hade Noreteleverna nått högsta möjliga etapp-poäng, 30.

En poängsumma som medförde utlottning om ett etappvinst där även fyrorna hade lotten på sin sida och vann.

Vid träffen med eleverna byggde Margareta med skicklig förmåga upp spänningen om resultatet. Beskedet om vinsten väckte glädje och nya t-tröjor med roligt motiv skapade lyckokänslor.

Läraren Susann Frost tycker sig redan kunna märka att elevernas kondition och humör blivit bättre.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons