Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångsrik kamp mot arbetslösheten

Annons

Det var i april i år som kommunen och arbetsförmedlingen gick samman i ett projekt som riktade sig mot att få ungdomar i arbete. Stefan Pettersson blev projektledare och nu, ungefär halvvägs in i projekttiden, börjar resultaten att synas.

- Vi har insatser som riktar sig mot varje enskild ungdom, säger Håkan Persson, arbetsmarknadsansvarig i kommunen.

- Vi resonerar oss fram till vad varje ungdom behöver och försöker hitta vettiga aktiviteter för var och en. Det har också visat sig att många får jobb vid den arbetsplats där de har sin praktik.

- Det här fungerar betydligt bättre än tidigare aktiviteter, där alla har tvingats göra samma saker oavsett om de varit intresserade eller inte, konstaterar Håkan Persson.

Han beklagar bara att Orsa har en alldeles för liten arbetsmarknad för att kunna suga upp arbetssökande, såväl unga som äldre. Håkan har därför byggt upp ett kontaktnät i grannkommunerna.

- Ändå tvingas ungdomar lämna orten för att få ett jobb, avslutar han.

40 Orsaungdomar, 18-24 år, var utan arbete när septemberstatistiken sammanställdes. Sjutton av dem var i olika åtgärder.

Totalt var 180 vuxna Orsabor över 25 år utan arbete i september, 86 kvinnor och 94 män. Det är exakt samma antal som för ett år sedan. Däremot är det förändringar mellan könen, där kvinnornas andel har ökat, samtidigt som den har minskat för männen.

42 kvinnor och 46 män deltar i olika program.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons