Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Främbyhästar får flytta in i tält

Annons

Det var efter att miljökontoret stängt Falu ridklubbs stall på grund av mögelproblem, främst för människor, som behovet av ett nytt stall blev akut för ridklubben. Samtidigt konstaterades att klubbens ridhus har skadliga halter av jordbakterier.

- Om vi kan använda ridhuset blir klart när vi tagit ut sanden och sågspånet i botten på rid- huset, säger Jan-Erik Bengtshed på Fritid Falun.

Fritid Falun äger lokalerna och har tagit fram den tillfälliga lösningen på stallproblemet. I måndags informerades klubben om att det blir två tält som under tiden från 1 oktober till 15 maj är tänkta att husera det 40-tal hästar som finns inom klubben.

I det större av tälten finns 36 boxplatser, det mindre rymmer 10 boxar där sjuka hästar också kan få tillgång till en uppvärmd miljö.

- Vi är mycket nöjda med att vi kommit så här långt, säger ridskolechefen Marika Schön.

Tidigare har kommunens djurskyddsinspektör haft synpunkter på tältens utformning, det har bland annat handlat om ljus- insläpp och att det ska finnas uppvärmda utrymmen. Brister som nu ska vara åtgärdade. Att hästarna får stå i tält kommer enligt de ansvariga inte innebära några större problem.

- Det finns ingen annan lösning i dagens läge. Förhoppningsvis kan vi använda det gamla stallet för att göra i ordning hästarna, säger Marika Schön.

Finansieringen av det tillfälliga stallet ska ske med kommunala pengar, men hittills finns inget politiskt beslut för varken den tillfälliga lösningen eller ett nytt stallbygge.

- Vi saknar pengar för att bygga ett stall. Den politiska processen för det börjar så snart semestrarna är över, säger fritidschefen Lars Runsvik.

Hos Falu ridklubb råder stor optimism inför framtiden och tanken är att inte behöva ha hästarna i tält så länge som planerat. Ett förslag på en ny stallbyggnad finns redan klart.

- Vi tror att vi kan fixa ett nytt stall redan innan det här året är slut. Upphandlingen är på väg ut. Vi måste göra en upphandling för att kunna presentera vad stallet kostar, säger Marika Schön.

I dagarna återvänder hästarna till ridklubben i Främby efter sommarbetet, tillfälligtvis kommer hästarna att få stå i det utdömda stallet.

- Ingen av våra hästar har hittills blivit sjuka, säger Marika Schön.

023-935 23

Mer läsning

Annons