Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frälsis speglar 111 år

Annons

Malungs kulturchef Margaretha Hedblom invigde utställningen med tal. Andra talare medverkade också, bland annat Gun Pettersson som verkat i frälsningsarmén i Malung i hela sitt liv.

Det blev en mycket lyckad invigning där ett 60-tal personer hade infunnit sig. Det fanns också en del gäster, bland andra överstelöjtnant Gertrud Bergman och fanjunkare Skum Nils Nilsson, Mora. Den senare bördig från Vansbro men bosatt i Mora sedan femtio år tillbaka.

Det bjöds på sång, musik och underhållning i samband med invigningen.

Utställningen kommer att pågå till och med den 11 juli. Under tiden kommer det också att vara speciella arrangemang. Den 11 juni kommer Gerd Hermansson och Cittragruppen att sjunga frälsningsarmésånger och den 25 juni kommer Gerd Hermansson att framföra söndagsskoleminnen. Då medverkar också kulturchefen Margaretha Hedblom. Den 26 juni blir det en kväll med "Lapplisasånger" och Gerd Hermansson och Cittragruppen finns då på plats. Den 2 juli kommer Gun Pettersson och Gerd Hermansson att berätta om frälsningsarméns arbete i Lettland och då blir det också underhållning med sång och musik.

Frälsningsarmén fick sitt säte i Malung 1890 och i mitten av 1890-talet hyrde man en stuga av Britt Jonas Larsson i Hole i Malung. Sedermera flyttade man till ett mejeri i Grönland på samma plats som Hemköpshuset finns i dag. 1912 flyttade man in i den lokal som fram till 2002 kom att bli frälsningarméns kårlokal i Malung.

Från historien kan nämnas att 1919 bildades den första Hornmusikkåren i Malung med Karl Karlsson som ledare. 1932 bildades den första syförenigen. Söndagsskoleverksamheten var från 1910-talet och framåt mycket omfattande. "Hjälptruppen" bildades 1950 och har givit ett värdefullt stöd till kåren.

1943-1944 restaurerade man kårlokalen i Lillmon och under 1940-talet bildades också den första Solstrålebrigaden. Norrländska symöten hade också stor betydelse för Malungskvinnorna och när kåren firade sitt 75-årsjubileum 1965, under ledning av Ruth Gregefors, hade man femton aktiva soldater i kåren i Malung.

Den här utställningen visar ett omfattande material från frälsningsarméns arbete i Malung och det finns också många foton med i utställningen som visar vilket omfattande arbete och verksamhet som kåren haft i Malung.

Det är Malungs kulturnämnd som är arrangör för den här utställningen. Många personer har lagt ner ett enormt arbete för att återspegla frälsningsarméns arbete i Malung och det har man verkligen lyckats med.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons