Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fraktplan kraschade i Somalia

Annons

Ett vitryskt fraktflygplan som kraschade i Somalia i fredags blev nedskjutet, säger vitryska myndigheter. Somalias regering tror att det kan ha rört sig om en olycka. Samtliga elva vitryska besättningsmän omkom.

En talesman för det vitryska transportdepartementet sade på lördagen att planet träffades av en raket när det befann sig på 150 meters höjd. Om den uppgiften stämmer skulle det vara det mest spektakulära tillslaget hittills av den islamiska gerilla som bekämpar den provisoriska somaliska regimen och dess etiopiska allierade.

Uppgiften om nedskjutningen tycktes bekräftas av en lokal somalisk radiostation och en islamisk webbsida.

Inrikesminister Mohamed Mahamud Guled sade dock på en presskonferens i Mogadishu på lördagen att mycket tydde på att ett tekniskt fel låg bakom haveriet.

Han ville inte uttryckligen utesluta att planet kunde ha träffats av en raket under stigningen och hänvisade till haveriutredningen.

Ombord fanns sju besättningsmän och fyra tekniker, samtliga vitryska medborgare. En av dem hittades vid liv på nedslagsplatsen men avled senare på sjukhus.

Planet hade levererat utrustning och personal som skulle reparera ett trasigt plan på Mogadishus flygplan.

Flygkraschen inträffade efter de oroligaste dagarna i Mogadishu sedan januari. Minst 20 människor dödades och hundratals skadades i strider som utbröt i onsdags. På onsdagen rapporterades dock allt vara lugnt i den somaliska huvudstaden och livet började återgå till det normala, skrev nyhetsbyrån AFP.

TT

Mer läsning

Annons