Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågorna hopar sig

Annons

Tidningen har tidigare berättat om fakturorna, som man på goda grunder kan misstänka att de döljer löneförmåner som politikerna, från vänster till höger, då lär ha varit överens om.

- Jag vet ingenting, så det här får revisorerna nu titta närmare på. Jag har fått se ett material, men vad det är värt har jag svårt att bedöma, säger nya kommunalrådet Kurt Podgorski, s, som tillträdde vid årsskiftet och då verifierade en faktura för kommunchefens "bilkostnader".

På den fakturan, som skrevs i början av det här året i anslutning till att kommunchefens anställning förlängdes med ett halvår, angavs nämligen "merkostnader" för kommunchefens tjänstebil och beloppet var 52 500 kronor.

När tidningen började granska den fakturan visade det sig att beloppet möjligen skulle kunna vara drygt 11 000 kronor. Beloppet korrigerades då.

Samtidigt uppdagades att kommunchefen hade fått exakt samma belopp, 52 500 kronor, tillstyrkt av förra kommunalrådet Håkan Eriksson, s, i samband med anställningen förra våren. På den fakturan angavs "utbildningsmaterial" utan någon specifikation.

Det visade sig också att det till en början inte fanns vare sig specifikation eller något utbildningsmaterial. Det har tagits fram långt senare.

Det tog över tio månader - från fakturadatum den 18 maj förra året till den 28 mars i år - innan specifikationen på fyra rader (!) dök upp hos kommunen. Och utbildningsmaterialet hade, enligt uppgift från kommunchefen Ulla Lundgren själv, levererats först någon gång i höstas, flera mån-ader efter faktura och betalning. Materialet kunde "visas upp" för kommunstyrelsens arbetsutskott för någon vecka sedan, ett utskott som enligt protokoll förklarade sig "nöjd" med förevisningen.

Detta trots att det mesta av det uppvisade utbildningmaterialet inte har kommit till bruk ännu. Och kommer heller inte att brukas innan kommunchefen slutar sin tillfälliga anställning vid halvårsskiftet.

- Nej det hinner vi inte med, säger kommunchefen.

Därmed hopar sig frågorna för alla utom kommunledningen i Malung:

Hur visste man redan i maj förra året att man skulle köpa ett utbildningsmaterial som man inte fått bruk för ännu efter ett år?

Hur kunde man redan i maj förra året veta att man skulle köpa utbildningsmaterialet, som påstås vara en uppföljning av den psykosociala arbetsmiljöutredningen? Utredningen gjordes förra året men blev nämligen inte klar förrän i december.

Hur kunde flera av kommunens topptjänstemän och topppolitiker (kommunchefen, numera sparkade personalchefen, kommunalråden och oppositionsrådet) vara så okunniga att ingen av dem kände till att en affär av den här storleksordningen, över ett basbelopp, måste föregås av en riktig upphandlingsprocedur?

Och så till sist - får kommunen över huvud taget något bruk för det här materialet, eftersom kommunchefen, som skulle leda chefs- och personalutvecklingsarbetet, hinner sluta sin tjänst i Malung? Eller är "utbildningspengarna" bortkastade, om det nu inte var en dold löneförmån?

Återstår att se om revisorerna är mer kritiska till hanteringen av kommunens pengar än vad kommunstyrelsen varit hittills.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons